Si Vlad Plahotniuc a ajuns in vizorul trezoreriei americane pentru acte de coruptie si pentru ca si-a subordonat institutiile statului. Potrivit raportului autoritatilor americane, in perioada cand PD era la putere, Plahotniuc ar fi detinut controlul asupra sistemului judiciar, organelor de drept si avea influenta asupra politicienilor. Avocatul fostului lider PD ne-a spus ca nu va comenta acuzatiile.

Publicat:27.10.2022, 21:57

In raportul publicat ieri de departamentul trezoreriei SUA numele lui Vlad Plahotniuc apare cel mai des. Se vorbeste despre ilegalitatile pe care le-ar fi comis incepand cu anul 2018. Mai exact, in ajunul alegerilor locale din acel an, Plahotniuc s-ar fi rafuit cu oponentii sai politici prin intermediul organelor de drept, care ar fi pornit anchete pe numele acestora. In acelasi an, oligarhul ar fi ordonat ministrilor din guvernul Filip sa voteze proiecte pentru a mari recompensele financiare acordate oamenilor legii. In acest mod, acesta ar fi incercat sa obtina fidelitatea politistilor. 

Kent D. LOGSDON, AMBASADORUL SUA IN REPUBLICA MOLDOVA: “Reflecta eforturile sale sustinute de a captura si corupe institutiile judiciare si de aplicare a legii din Moldova, folosindu-se de averea si influenta sa politica in scopul subminarii rivalilor politici, mituirii functionarilor alesi.” 

Plahotniuc s-ar fi folosit de influenta sa asupra sistemului judiciar pentru manipularea si invalidarea alegerilor municipale din 2018. Acesta ar fi inchis si sectii de votare in regiunile in care partidul sau nu avea sanse la rezultate bune, se arata in raport. Iar pentru a putea controla guvernul de atunci, Plahotniuc ar fi mentinut influenta si asupra unor institutii mass-media.

DEPARTAMENTUL TREZORERIEI SUA: “Plahotniuc a mentinut controlul asupra institutiilor mass-media cheie, fapt care i-a permis sa-si sporeasca influenta si abilitatea de a exercita presiune asupra guvernului. De asemenea, el a incercat sa mituiasca politicieni pentru ca acestia sa-si schimbe partidele.” 

In actul trezoreriei americane mai este mentionat ca oligarhul ar fi mituit politicieni pentru ca acestia sa schimbe partidul din care faceau parte. 
In luna februarie a acestui an, Procuratura Anticoruptie a efectuat perchezitii in cadrul investigatiilor de imbogatire ilicita, in care sunt vizati 13 ex-deputati care au plecat de la PSRM in schimbul unor sume de bani. Acestia au format in 2015 o platforma social-democrata, care ulterior, s-a alaturat partidului condus de Plahotniuc. 

Pentru toate aceste ilegalitati, precum si pentru acte de coruptie in proportii deosebit de mari si deturnarea bunurilor statului, activele si bunurile lui Vlad Plahotniuc sunt blocate pe teritoriul american, scrie in documentul trezoreriei SUA. Acesta are interditia si de a intra in Statele Unite.

Avocatul lui Vlad Plahotniuc ne-a spus ca nu va comenta aceste acuzatii. Fostul lider PD a fugit din tara in 2019 si este dat in cautare internationala. Acesta este vizat in mai multe dosare penale, printre care conducerea unei organizatii criminale, escrocherie in proportii deosebit de mari si spalare de bani.

Despre decizia Trezoreriei SUA si despre persoanele si entitatile vizate in lista de sanctiuni, Lorena Bogza va discuta luni la emisiunea In Profunzime cu invitatul sau, ambasadorul SUA in Republica Moldova, Kent Logsdon.