Coruptia, incompetenta si nepasarea autoritatilor au consecinte. Anul trecut aproape 850 de persoane au fost vaccinate impotriva rabiei dupa ce au fost muscate sau zgariate de caini fara stapan in capitala. Asta arata cifrele oficiale, in realitate numarul celor care au avut de suferit ar fi mult mai mare. In adresa primariei au ajuns nenumarate plangeri, dar problema maidanezilor ramane fara o solutie. Din cauza un proces blocat, deja de un an si jumatate cainii fara stapan din capitala nu sunt capturati si sterilizati.

Publicat:28.03.2023, 22:11

„Sunt foarte multi caini, este periculos sa ne deplasam.”

In cartierul Telecentru din capitala sunt 11 blocuri de locuit unde traiesc sute de persoane cu deficiente de vedere. In ultimii doi ani multe dintre ele au fost atacate de maidanezi. Oamenii se deplaseaza cu ajutorul bastonului, care ii provoaca pe patrupezi. Nevazatorii spun ca s-au adresat de nenumarate ori dupa ajutor la primarie, insa fara rezultat.

„Sunt caini parca linistiti, dar cand sunt flamanzi sau de la frig devin agresivi. Am suferit si eu. Am fost muscat.  Am fost pana la policlinica si slava Domnului ca am avut ciorapi grosi si incaltamintea mai groasa, si nu au fost traume.”

Valentina ROSCA, PRESEDINTELE ASOCIATIEI NEVAZATORILOR DIN CHISINAU:„Noi mergeam doi nevazatori cu bastoane si am fost atacati de caini.Vreau sa ma adresez ca sa fie luat in calcul, si nu spun ca maidanezii sa fie omorati, dar sa ii duca la adapost.”

Si Ludmila Pascari povesteste ca a fost atacata de caini cand se intorcea acasa de la oficiul postal.

Ludmila PASCARI, LOCATARA:„Ma aparam cu geanta ca sa nu ma muste. Am facut doi pasi in urma, am pierdut echilibrul si am cazut. Cainii au plecat, iar eu mi-am rupt mana. Inca mi-o recuperez.”

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „Anul trecut, in capitala, peste 830 de persoane, dintre care mai bine de 300 copii, au fost vaccinate impotriva rabiei, dupa ce au fost muscate sau zgaraiate de caini. Cifrele sunt ingrijoratoare si pentru inceputul acestui an. In primele doua luni, peste 200 de persoane au fost atacate, jumatate dintre acestea fiind copii.”

Vaccinul antirabic este administrat in 5 doze si doar la policlinica numarul 1 din sectorul centru al capitalei. Andrei venise pentru o consultatie dupa ce a fost muscat de un caine pe strada Albisoara.

„Eu mergeam pe strada Albisoara si spre mine mergeau 3 caini fara stapan. Cand am trecut pe langa ei, doi m-au atacat la picioare, iar unul m-a muscat. Mi-au prescris cinci vaccinuri impotriva rabiei.”

Maria Garpaniuc, medic infectionist, sustine ca numarul adresarilor pentru administrarea preparatului antirabic este in crestere in ultima perioada.

Maria GARPANIUC, MEDIC INFECTIONIST, AMT CENTRU:„Cu regret in ultima vreme numarul adresarilor sunt destul de frecvente, iar problema cainilor este una actuala. Clar ca daca ar fi un azil unde ar fi plasati acesti caini ai strazii nu ar fi agresuni atat de des.”

Specialistul indeamna oamenii se se adreseze imediat la medic daca au fost muscati sau zgariati de animale, iar locul se fie dezinfectat.

Maria GARPANIUC, MEDIC INFECTIONIST, AMT CENTRU:„Daca este o suspectie la un caz de rabie, cu cat mai repede persoana in primele 72 de ore se adreseaza, eficacitatea este mai mare. Odata ce este mai tardiv, deja este riscul pentru aceasta patalogie.Cu regret, in lume nu exista tratament specific, in caz ca se incep aceste fenomene ale bolii, este un proces ireversibil, adica nu poate fi solutionat cazul si se soldeaza cu deces.”

Ultimul caz de rabie in tara noastra a fost inregistrat in 2019 la un copil de 11 ani. In total, din anul 2000 in Moldova fiind inregistrate 3 astfel de cazuri.  

De un an si jumatate cainii fara stapan din capitala nu sunt capturati si sterilizati. Procesul e blocat, desi primaria aloca bani pentru asta, iar suma se ridica la ordinul milioanelor. Activistii pentru drepturile animalelor acuza primaria de coruptie, incompetenta si nepasare. Autoritatile neaga si isi paseaza responsabilitatea, iar 
primarul cere demisia sefului sectiei de control si protectie a animalelor. Pana vor fi gasite solutii, numarul cainilor fara stapan din capitala creste. Cifrele oficiale arata ca numarul este de 4 mii, in realitate insa ar fi mai mare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.