Mii de animale fără stăpân din țară devin vulnerabile pe timp de caniculă. Lipsa accesului la apă, hrană și a unui spațiu umbrit le afectează sănătatea și se pot alege cu insolații. Un grup de voluntari din capitală nu a rămas indiferent și a decis să le vină în ajutor câinilor și pisicilor.
Vlad Donici este voluntar în cadrul organizației obștești pentru protecția animalelor fără stăpân „ALGA”. Bărbatul le aduce câinilor apă proaspătă și mâncare.
Vlad DONICI, VOLUNTAR ÎN CADRUL ORGANIZAȚIEI „ALGA”: „Ne străduim ca recipientele să fie întodeauna pline pentru că suntem în toi de vară, de caniculă și câinii se supraîncălzesc foarte rapid. Venim o dată la două, trei zile câte unul.
- De ce faceți asta?
- Din motiv de empatie față de aceste ființe.”
În zona unde l-am surprins astăzi sunt circa 60 de câini fără stăpân. Pe lângă aprovizionare cu apă și hrană, organizația obștească din care face parte Vlad are grijă și de sănătatea animalelor. Totul este posibil datorită donațiilor și a voluntarilor cu inimă mare.
Irina PISICA, VOLUNTAR ȘI ASISTENT VETERINAR: „Toți câinii sunt sterilizați. Pe lângă aceasta ne străduim cât de mult posibil să menținem deparazitările atât externe cât și interne la ordinea zilei, la fel și vaccinările.”
Toate animalele, dar mai cu seamă cele fără stăpân, devin vulnerabile în fața caniculei. Medicul veterinar Mihail Lazăr vine să ne spună la ce semne trebuie să atragem atenția în această perioadă.
Mihail LAZĂR, MEDIC VETERINAR ȘI PREȘEDINTELE AO „ALGA„: „Apare epuizarea, apare respirația îngreunată, putem să observăm la nivelul mucoaselor chiar și o hipoxie ușoară în special la rasele brahiocefalice și la animale în vârstă sau cu alte condiții medicale.”
Pe vreme caniculară, medicul îndeamnă oamenii să nu fie indiferenți și să asigure animalele cu apă și un loc umbrit. Totodată, acesta vine cu sfaturi și pentru proprietarii animalelor de companie.
Mihail LAZĂR, MEDIC VETERINAR ȘI PREȘEDINTELE AO „ALGA„: „Pe lângă insolațiile sau problemele pe care pot să le aibă. Trebuie să fim atenți în perioada zilei în care plimbăm animalul. Să nu apară diferite leziuni la nivelul pernuțelor membrelor din cauza asfaltului înfierbântat. De aceea recomandăm plimbat dimineața sau seara.”
În Republica Moldova nu există o evidență a animalelor fără stăpân. În 2020, în capitală au fost numărați circa 5 mii de câini, însă acest număr variază din cauza mai multor factori, cum ar fi abandonul, lipsa unui mecanism bine pus la punct de sterilizare, dar și a unor legi care să funcționeze și să sancționeze oamenii care au un comportament inuman.