Solistul trupei Zdob si Zdub, Roman Iagupov, precum si fratii Vitalie si Vasile Advahov, reprezentantii Republicii Moldova la Eurovision, au devenit cetateni de onoare ai judetului Iasi. Decizia a fost a luata, miercuri, 25 mai, in plenul Consiliului Judetean Iasi. Prin acordarea acestei distinctii, autoritatile iesene au apreciat contributia artistilor la dezvoltarea relatiilor intre cei care traiesc pe cele doua maluri ale Prutului.

Ultimul update: 25.06.2022, 15:36 Publicat:25.06.2022, 15:37

"Cand a aparut melodia Trenuletul, aceasta s-a suprapus perfect peste intentiile noastre comune, a venit sa dubleze efortul autoritatilor din cele doua tari (Romania si Republica Moldova) de a sparge granitele si a facilita mobilitatea. Piesa Trenuletul ne-a ajutat practic sa ajungem imediat in inimile romanilor, a moldovenilor si a intregii Europe cu mesajul pe care incercam sa-l facem cunoscut: suntem o singura tara, o singura inima care bate romaneste" , a afirmat presedintele Costel Alexe.

La fel, acesta a mai mentionat ca isi doreste foarte mult ca melodia Trenuletul sa reduca pe viitor distanta si granitele care ne separa.

"Asa cum muzica a inspirat dintotdeauna generatii si Scorpions si alte mari formatii au fost emblema caderii Zidului Berlinului, care a condus la sfarsitul unei ere, imi doresc ca melodia Trenuletul sa aiba acelasi efect pentru romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Ei au daramat un zid si prin muzica. Noi, cu ajutorul muzicii, vrem sa reducem distantele si granitele care astazi ne separa" , a spus liderul.

Totodata, presedintele Consiliului Judetean Iasi le-a multumit fratilor Advahov si formatiei Zdob si Zdub pentru ca inca o data a demonstrat unitatea celor doua popoare.

"Multumesc fratilor Advahov, formatiei Zdob si Zdub si tuturor celor care au lucrat la acest proiect muzical care vorbeste despre faptul ca si de o parte si de cealalta a Prutului suntem tot romani" , a mentionat presedintele Consiliului Judetean Iasi.