Părinții, care nu-și vaccinează copiii trebuie să conștientizeze riscul la care îi supun, dar și pericolul care poate veni pentru ceilalți copii din colectiv. Asta spun responsabilii din domeniul sănătății, care afirmă că, dreptul la sănătate este primordial, iar în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc sa se imunizeze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ. Potrivit specialiștilor, din păcate în Moldova mai sunt copii nevaccinați din cauza miturilor legate de vaccin.
Mariana GÎNCU, ȘEF DIRECȚIE POLITICI ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII: „Noi avem stipulat prin lege. Legea 10, articolul 55, copiii pentru a fi instituționalizați în instituțiile de învățământ ei trebuie să fie vaccinați.”
Marcelina BALECA, ȘEFA DIRECȚIEI GENERALE POLITICI ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL GENERAL:„Poziția Ministerului Educației este să respectăm drepturile copiilor, și dreptul la educație, și la vaccinare. Atunci când se admite un copil nevaccinat, se supune riscului propriul copil, dar și ceilalți copii din colectiv.”
Conform programului național de imunizare, până la vârsta de 15 ani, copiii sunt vaccinați contra mai multor boli infecțioase grave, care pot fi letale, cum ar fi difteria, tetanos, poliomelita și altele.
Cristina MUSCINSCHI, MEDIC PEDIATRU: „Riscul este foarte mare de a face o maladie infecțioasă foarte gravă, care să aibă un impact și asupra stării de sănătate dar și a stilului de viață a copilului, care mai poate fi un purtător și o sursă de infecție pentru copiii vaccinați.”
Avocatul poporului pentru drepturile copilului susține că în astfel de cazuri, copiii pot fi protejați prin responsabilizarea părinților și educația alternativă, oferită de instituțiile de învățământ obligatoriu.
Vasile COROI, AVOCATUL POPORULUI PENTRU DREPTURILE COPILULUI: „În cazul Republicii Moldova nu avem sancțiuni sau pedepse pentru părinții care nu-și vaccinează copiii. Statului îi rămâne obligația de a asigura o formă de educație alternativă a acestor copii.”
Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Ministerul Sănătății, ANSA și UNICEF, 7,6% dintre părinți sau îngrijitori au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce două procente din părinți nu și-au vaccinat copiii deloc.
Angela CAPCELEA, SPECIALIST ÎN SĂNĂTATE, UNICEF: „Sistemul medical trebuie să fie suficient de convingător pentru a informa și a dezbate anumite mituri referitoare la cât e de sigur vaccinul sau cât e de calitativ.”
Contraindicațiile la vaccinare sunt doar reacțiile alergice periculoase, ceea ce se întâmplă foarte rar.
Mariana GÎNCU, ȘEF DIRECȚIE POLITICI ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII: „Toate vaccinurile noastre sunt procurate cu suportul UNICEF și precalificate de OMS, ceea ce ne dă asigurări că vaccinurile sunt de calitate.”
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, pandemia a dus la scăderea ratei de imunizare a populației, de la 92%, la 87%. În acest context, autoritățile își propun să dezvolte mai multe campanii de informare privind importanța vaccinului, pentru a responsabiliza părinții.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.