Spitalele din Moldova activeaza in regim special, dupa ce a fost declarata epidemie de gripa. Numarul pacientilor a crescut considerabil, asa ca doar cei in stare grava sunt internati. Totodata, medicii de familie sunt obligati sa poarte masti tot timpul.

Publicat:20.02.2020, 20:07

Accesul in spitale este restrictionat, dupa ce timp de trei saptamani numarul cazurilor de gripa a crescut continuu. Doar cei in stare grava si femeile insarcinate sunt internate. 

Elena CONDREA, MEDIC DE FAMILIE: “Tratamentul in general se efectueaza la domiciliu, efectuam tratamentul in conditii de laborator, sub supravegherea medicului de familie, copii sunt la fel tratati la domiciliu, doar in cazurile grave recomandam internarea copiilor. Gravidele sunt obligatoriu internate in stationar.” 

Personalul medical si vizitatorii sunt obligati sa poarte masti, manusi si halate pentru a se proteja de virusi.

Elena CONDREA, MEDIC DE FAMILIE: ”Lucrul se efectueaza cu masti, schimbate la fiecare ora, pacientii care intra, li se ofera masti din institutie.”

Pentru a evita imbolnavirile, doctorii va recomanda sa va adresati la medic la aparitia primelor simptome, persoanele infectate sa fie izolate la domiciuliu, iar in caz ca starea pacientului se agraveaza, acesta sa fie internat in spital. Aceasta femeie spune ca fiul ei a avut gripa o saptamana, iar medicamentele antivirale nu i-au ajutat.

”Noi deja de doi ani nu am fost bolnavi, insa acum a ajuns si la noi. Am inceput cu antivarale, insa nu au dat nici un efect si am trecut la antibiotic.” 

Conform Agentiei Nationale pentru Sanatate publica, de la inceputul anului au fost inregistrate peste 6.600 de cazuri de gripa si alte circa 161 de mii de infectii virale ale cailor respiratorii, inclusiv la copii. Trei oameni au decedat din cauza gipei de la inceputul sezonului rece.