Din această toamnă, studenții Universității de Stat din Moldova vor beneficia de laboratoare echipate cu utilaje de ultimă generație și săli de curs modernizate. Astăzi, instituția a inaugurat 27 de laboratoare și spații noi de predare, care vor asigura standarde de studiu la nivel european. Renovarea a fost posibilă printr-un proiect de transformare digitală și modernizare a infrastructurii universitare, finanțat de Banca Mondială.

Acum 4 ani, puteam să considerăm un vis ceea ce se întâmplă acum la Universitatea de Stat din Moldova.

Din septembrie, studenții Universității de Stat vor studia în spații noi, care vor asigura standarde de studiu la nivel european, datorită celor 27 de laboratoare și săli de curs modernizate, inaugurate astăzi. De exemplu, oficiul educație pentru drone a universității s-a ales cu un aparat de zbor fără pilot, de ultimă generație.

Veaceslav PRINCEAN, ȘEFUL OFICIULUI DE EDUCAȚIE PENTRU DRONE, USM: „Este un aparat performant care ne permite să facem diferite lucrări, în diferite domenii. Unul dintre domenii este cel arhiologic. Primăvara aceasta, în perimetrul Chișinăului, am făcut scanări în diferite regiuni, unde specialiștii din arheologie au găsit urme de cetăți dacice foarte vechi.”

Iar studenții de la Științe Chimice vor putea să își îmbunătățească abilitățile practice, datorită unor utilaje performante, achiziționate pentru laboratorul de chimie.

Maria GONȚA, PROFESOR UNIVERSITAR, DOCTOR HABILITAT, USM: „Aceste aparate au o importanță foarte mare. Studenții noștri, acum câțiva ani, atunci când mergeau la practica tehnologică la firme farmaceutice sau cosmetologice, erau învinuiți că nu știau să lucreze cu aparataj modern. Acum, noi îi învățăm să lucreze și se vor prezenta altfel.”

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Au fost renovate și modernizate și sălile de curs, inclusiv cea în care ne aflăm acum. Încăperea este echipată cu dotări de ultimă generație, precum bănci moderne, tablă interactivă și catedră digitalizată. De asemenea, sala dispune de aparat de aer condiționat și cameră de supraveghere.”

Studenții vor mai putea beneficia și de sălile multifuncționale, dotate cu table interactive și calculatoare performante.

Angela NICULIȚĂ, DECANUL FACULTĂȚII DE MATEMATICĂ ȘI INFORMATICĂ, USM: „Aici noi realizăm atât lecțiile de laborator, cât și ore practice, ce țin de activitatea de realizare a unor programe specifice.”

Igor ȘAROV, RECTOR USM: „Noi trăim într-o eră digitală, în care noi profesorii trebuie să corespundem cerințelor și să învățăm, pentru a corespunde exigențelor studențelor. Aceste investiții în infrastructură și în softurile educaționale ne permit acest lucru.”

Modernizarea infrastructurii dar și digitalizarea educațională de la Universitatea De stat din Moldova fac parte din proiectul Învățământul superior din Moldova, realizat de Ministerul Educației și finanțat de Banca Mondială. Modernizarea celor 27 de laboratoare și săli de curs a costat 150 de milioane de lei, bani din care urmează să se repare și Căminul nr 2 al instituției.