Stopam pesta porcina africana cu o galeata de dezinfectant. Cel putin asa se intervine in satul Gotesti din Cantemir, unde la intrarea in localitate inspectorii au adus un covor, pe unde trec masinile, care este stropit, din cand in cand, cu o solutie. Asta in timp ce ieri, responsabilii de la ANSA vorbeau despre masuri ample de localizare a maladiei si anuntau ca vor trimite numeroase echipe de specialisti in raioane.

O creanga, doua galeti si o cana gasita prin gospodarie. Sunt materialele folosite la, cum spun responsabilii ANSA, masurile de localizare si stopare a pestei porcine africane. Dupa ce este pregatit, dezinfectantul este stropit periodic pe acest covor. 

Pe covorasele, de cativa metri patrati, abia de-si face loc o masina. Mai mult ca atat, astazi, in plina ploaie, acestea se cufundau in baltoace.

„Nu stiu ce sa spun. E un covor atat de mic, nici efect nu are. Nu inteleg eu. E putin. Dezinfectia trebuie sa fie dezinfectie. Numai rotile le umezesti. Uneori e uscat chiar.” 

„Nu va eficient. Ploua. Ce toarna ei acolo?”

Iar covorul este si pazit. Inspectorii INP, IGP, dar si reprezentanti de la primarie stau de straja. 

Serghei SECRIERU, SEFUL DIRECTIEI TERITORIALE PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR DIN CANTEMIR: „Sunt prelucrate cu virucid covorasele. Astazi avem o vreme mai putin prielnica.” 03:00-”Virucid, o solutie foarte puternica impotriva virusului.”

La polul opus responsabilii spun ca au fost sacrificati mai multi porci de la o ferma din apropiere, iar cadavrul unui animal a fost ridicat de la o gospodarie din comuna.

Serghei SECRIERU, SEFUL DIRECTIEI TERITORIALE PENTRU SIGURANTA ALIEMNTELOR DIN CANTEMIR: „Au fost sacrificate toate animalele, cadavrele nimicite. A fost dezinfectata cladirea, furajele, hrana, au fost distruse.” 

Panaite CHICICOV, PRIMARUL COMUNEI GOTESTI, CANTEMIR: „Virusul este de la mistretii din lunca Prutului. 02:15 Cu parere de rau cu sursele de finantare au fost deja distribuit, ele fiind pentru despagubirile in urma inundatiilor.”

Focare de pesta porcina sunt si in raioanele Cahul si Nisporeni. Pana acum, au fost nimiciti 187 de porci domestici si opt mistreti. Pesta porcina africana este un virus extrem de agresiv, letal pentru animale, iar deocamdata nu exista un vaccin pentru maladie. Aceasta nu este periculoasa pentru om. Si Ucraina este afectata de virus, iar in Romania pana acum au fost inregistrate peste sase sute de focare.