A început febra pregătirilor pentru sesiunea de bacalaureat. La mai puțin de două săptămâni până la primul examen, absolvenții rezolvă teste similare cu cele de la bacalaureat, fac ore suplimentare la materii și petrec serile la biblioteci, ca să fie pregătiți sută la sută. Alții lăsă totul pentru ultimele zile și spun că vor învăța în ajun.
Sergiu este elev în clasa a 12-a la Liceul Republican De Muzică Ciprian Porumbescu. După ce termină activitățile la școlă se retrage în camera de cămin, acolo unde înlocuiește naiul cu manualele de română și matematică. Între emoții, repetiții și lecții particulare, tânărul își găsește propriul colț de liniște pentru a învăța.
Sergiu RAEVSCHI, ABSOLVENT LICEUL „CIPRIAN PORUMBESCU”: „Emoțiile sunt din ce în ce mai mari pentru că bacalaureatul bate la ușă.
Facem cât mai multe teste, la engleză punem accent cât mai mult pe vocabular și pe formularea propozițiilor, la limba română la fel, studiem, citim rezumate, cărți.”
Pe Andi și Nichita i-am surprins în biblioteca liceului Vasile Alecsandri. Ei preferă să învețe împreună. Spun că așa le e mai ușor să înțeleagă ceea ce nu au reușit la lecții.
„Mai întâi de toate hai să începem să scrim pe x1 care este egal cu 2x3. Da, să-l trecem pe -2 în partea dreaptă.”
Andi ROTARU, ABSOLVENT LICEUL „VASILE ALECSANDRI”: „Da, noi ne-am pregătit până acum, am învățat mult, am exersat, dar totuși o pregătire consistentă acum nu încurcă.”
Nichita URÎTU, ABSOLVENT LICEUL „VASILE ALECSANDRI”: „Exersarea de acum nu cred că ne poate salva, a trebuit să învățăm bine până acum.”
Iar Andreea este sigură că va scrie bine examenul de bacalaureat, după ce a rezolvat cu ușurință subiectele de la prima testare.
„Același motiv pe care l-am abordat anterior se regăsește la fel în opera etică scrisă de George Călinescu Enigma Otiliei.”
Andreea GĂLEATA, ABSOLVENTĂ LICEUL „VASILE ALECSANDRI”: „Nu consider metodele mele de pregătire extrem de diferite decât ale celorlalți elevi, dar în principiu mă bazez pe erudiția profesorilor și pe propria mea ambiție pentru că vreau să am cele mai bune rezultate și cred că disciplina este mama învățăturii.”
Alți absolvenți spun că au început pregătirle pentru examenele de bacalaureat cu mult timp înainte. Deși au emoții, elevii se arată optimiști.
„Am studiat 12 ani și trebuie să ne demonstrăm cunoștințele care au fost consolidate și căpătate în tot acest timp.”
„Noi am început o pregătire intensivă împreună cu profesorii. La momentul dat casa, biblioteca și școala devin punctele noastre de destinație.”
Majoritatea absolvenților recunosc că cele mai mari bătăi de cap le dă examenul de matematică, iar pentru a trece cu succes de acesta, profesorii îi îndeamnă să-și structureze cunoștințele.
Sergiu CORLAT, PROFESOR LICEUL “ORIZONT”: „Ambițios, să aibă un bagaj matematic, fizic foarte bine pus, așezat și bine structurat, munictor.”
Anul acesta sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 3-20 iunie.