Studenta de la Colegiul National de Comert al ASEM care fost exmatriculata dupa ce a intretinut relatii sexuale in timpul unei ore online, va fi restabilita la studii. Potrivit rectorului de la ASEM, si ordinul de exmatriculare pe numele fetei care a filmat a postat filmuletul pe internet, la fel, a fost anulat. Directoarea institutiei la care invata cele doua fete a refuzat sa vina cu comentarii, dar a precizat ca tinerele au nevoie acum de liniste si intelegere. 

Publicat:02.11.2021, 21:23

Grigre BELOSTECINIC, RECTORUL ACADEMIEI DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA:”Am dat indicatii sa fie gasita si cealalta domnisoara, pentru a fi invitata sa aiba o discutie sufleteasca cu personalele responsabile de la ASEM si sa i se propuna sa fie restabilita la studii. Viata continua. “

Incidentul a avut loc acum o saptamana, cand o studenta de la Colegiul National de Comert de la ASEM a fost suprinsa in timp ce intretinea relatii intime la o ora desfasurata online. O colega a filmat momentul si l-a postat pe retele de socializare. Secventa video a devenit virala, iar conducerea institiei a decis sa le exmatriculeze pe ambele fete. Directoarei colegiului ne-a spus ca tanara care a postat pe internet imaginile regreta ca a facut acest lucru. 

Lidia PLESCA, DIRECTOAREA COLEGIULUI NATIONAL DE COMERT AL ASEM:“Ea nu a facut-o intentionat. Fetita care a difuzat imaginile a revenit cu o cerere. Dumnealui a scris pe cerere abrogarea ordinului de exmatriculare si a revenit. Cealata fata are nevoie de liniste, pace, sa-si revina. In acest incindent neplacut, povara cea mai mare o poarta eleva si profesoara. Mi-as dori sa nu continue show-ul. Pentu ambele fete nu este vorba de exmatriculare ca sanctiune, dar ele suporta consecintele informatiilor plasate, difuzate in mediul online.“

Potrivit directoarei institutiei, fetele sunt sustinute si ajutate de parinti pentru a depasi aceasta situatie. Potrivit specialistilor educatia sexuala nu trebuie sa fie un subiect tabu, iar parintii sunt cei care ar trebui sa le ofere copiiilor consilierea necesara in acest sens. 

Ina CRASNOJAN, PSIHOLOG:'Daca ne referim la studenta, eu ma bucur pentru ea, are o persoana de suport – mama. In cazul in care e alaturi, o incurajeaza, cumva o sa treaca peste asta. Sechele in termen indelungat, depinde de temperamentul copilului, oamenii din preajma. Conteaza acum relatia cu ceilalti colegi. Conteaza atitudinea profesorior. Despre studenta care a facut filmare evident ca a facut pe fond de emotii, euforie, curiozitate."

Din punct de vedere juridic, in acest caz a fost incalcata legea cu privire la protectia datelor cu caracter personal. Astfel, tanara filmata poate depune o plangere la Centrul National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, afirma avocatul Andrei Briceac. 

Andrei BRICEAC, AVOCAT:"Prelucrare prin difuzarea unor informatii in spatiul public a unor date cu caracter personal, fara consimtamantul persoanei. Este vorba de codul contraventional si ar fi o amenda de la 3000 la 4500 de lei."

Acest incident nu este singura problema cu care se confrunta invatamantul online, potrivit unui studiu efectuat la ASEM. Exista si alte situatii in care elevii nu-si conecteaza camera pentru ca nu sunt pregatiti, parintii intra in spatiul online si isi mustreaza copiii folosind un limbaj indecent, sau isi permit sa le faca observatii profesorilor.