Sistarea iluminatului stadal pe timp de noapte dupa ora 23:00 si organizarea procesului de invatamant la distanta, 10 zile in fiecare luna, sunt printre masurile care ar putea fi implimentate pentru a diminua imactul crizei energetice in cazul limitarii furnizarii gazelor naturale. Astfel, un proiect in acest sens a fost facut public ieri de catre ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale. 

Ultimul update: 03.08.2022, 12:24 Publicat:03.08.2022, 12:09

Potrivit proiectului, au fost analizate trei scenarii cu probabilitate de limitare a furnizarii gazelor naturale, unde a fost estimat deficitul de gaze naturale pentru fiecare caz in parte si ulterior au fost prezentate masurile de reducere si ameliorare a impactului limitarii gazelor naturale. 

„Avand in vedere contextul local si regional privind aprovizionarea cu gaze naturale, precum si amenintarile de limitare, sistare a furnizarii gazelor naturale din import in conformitate cu noul Acord Aditional la Contract incheiat intre SA „Moldovagaz” si SAP „Gazprom” in octombrie 2021, au fost analizate 3 scenarii cu probabilitati de limitare a furnizarii gazelor naturale in proportii de 35%, 50% si 100%, fara ca sa existe defectiuni tehnice pe directiile de transport al gazelor naturale sau defectiuni tehnice in retelele de transport al gazelor naturale”, se arata in proiect.

Astfel, masurile necesare care sunt propuse de autoritati sunt:

1. Monitorizarea si asigurarea zilnica a consumului rational de resurse energetice in cadrul cladirilor publice si comerciale, inclusiv de catre persoana responsabila desemnata pentru fiecare cladire;

2. Campanii de informare a cetatenilor privind modalitatile de reducere a consumului;

3. Reducerea temperaturii agentului termic livrat in sistemele de alimentare centralizata cu energie termica cu 10%;

4.  Sistarea iluminatului stradal pe timp de noapte (dupa ora 23:00);

5. Organizarea procesului de invatamant la distanta/on-line (10 zile/luna);

6. Trecerea centralelor electrice cu termoficare (CET) a fabricilor de zahar la combustibil alternativ, ICS ”Moldova-Zahar” SRL si IM “Sudzucker Moldova” SA;

7. Reconectarea cazanelor pe biomasa in cadrul institutiilor publice;

8. Trecerea Termoelectrica (CET sursa 1) la combustibil alternativ (pacura);

9. Cresterea cererii de lemne de foc cu aproximativ 50%, urmare a cresterii pretului gazelor naturale;

10. Cresterea cererii de carbune cu aproximativ 50%, urmare a cresterii pretului gazelor naturale;

11. Utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile;

12. Utilizarea stocurilor de gaze naturale din retelele de transport nationale;

13. Asigurarea valorii maxime a limitei contului operational de echilibrare in punctele de interconectare;

14. Deconectarea consumatorilor intreruptibili conform HG 207/2019;

15. Accesarea Acordului de imprumut dintre Republica Moldova si BERD ratificat, in vederea realizari proiectului „Securitatea Furnizarii Gazelor
Naturale”. 

Autorii proiectului precizeaza ca in cazul in care vor fi aplicate toate aceste masuri este posibila economisirea a circa 500 milioane metri cubi de gaze naturale pe parcursul sezonului de incalzire 2022-2023, fara a considera masurile de deconectare a tuturor consumatorilor intreruptibili (cu exceptia SA „Termoelectrica”) si achizitie de gaze naturale din surse alternative.

Ieri, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a facut public proiectul cu privire la aprobarea unor masuri de prevenire si atenuare a impactului crizei energetice in caz de limitare a furnizarii gazelor naturale si pregatirea pentru perioada sezonului de incalzire 2022-2023, in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a anuntat actiunile Guvernului care au fost intreprinse si care urmeaza a fi aplicate de autoritati pentru pregatirea de sezonul de incalzire. Totodata, Spinu a dat asigurari ca toti cetatenii vor fi asigurati cu gaz, energie electrica si energie termica si in aceasta iarna, doar ca oamenii vor trebui sa economiseasca. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.