Subiectul expulzarii celor sapte profesori turci de la liceul Orizont nu are trecere in Parlament. Propunerea deputatilor PL de a initia o ancheta in acest caz a fost respinsa de majoritate. Nu s-a acceptat nici ideea de a-i audia in plen pe reprezentantii SIS-ului si pe cei ai Biroului de Migratie si Azil. Intre timp, procurorii turci au anuntat ca prima sedinta de judecata in cazul unuia dintre cetatenii expulzati din Moldova va avea loc in noiembrie.

Publicat:27.09.2018, 11:40

Mihai GHIMPU, LIDER PL: “Suspectati ca ar avea legatura cu o grupare islamista. Asta e o fantezie. E un targ facut cu presedintele Erdogan si corect ar fi sa facem o ancheta.“

 Iurie TAP, DEPUTAT PLDM:Evenimentele au bulversat societatea e vorba de incalcarea drepturilor omului.“

 Vladimir VORONIN, LIDER PCRM:Presedintele are dreptul sa ofere cetatenie fara rezerve, asa cum i-a tras cetatenia lui Basescu. Interese meschine ca la unu ii trebuie presedintia si noi vom schimba pozitia Moldovei pe interesele noastre vremelnice.  De ce nu au fost oferite cetatenie, de ce nu sa dat azi de resedinta sau azil politic?"

 Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM:E mai usor sa bati in presedinte care nu are atributie, asa ca nu implicati presedintele care nu poate face nimic.“

 Maxim LEBEDINSCHI, CONSILIERUL PRESEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA:Cetatenie se acorda cand e cerere. Azil politic cand e cerere. Atunci cei care l-au delegat pe vicepresedintele SIS sa dea explicatii.”

 Andrian Candu l-a dat afara pe consilierul presedintelui din sala de sedinte pentru ca...

Chiar daca majoritatea fractiunilor si-au aratat sustinerea in vederea crearii unei comisii de ancheta pentru a analiza circumstantele in care profesorii au fost expulzati, propunerea liberalilor nu a avut sorti de izbanda. Asa ca Mihai Ghimpu a trecut la planul B.

Mihai GHIMPU, LIDER PL:  “Noi am stiut ca o sa repingeti proiectul si am pregatit al doilea proiect pentru a include in ordinea de zi pentru Vasile Botnari si Olga Poalelungi. Daca nu s-a creat crearea comisiei sa punem punctele pe i.”

 Inna SUPAC, DEPUTAT PCRM: Dorim sa aflam cine duce responsabilitatea de decizia ca persoanele sa fie intoarse in tara de origine. Ramanem pe firul ca este o rapire.“

 Iurie TAP, DEPUTAT PLDM:Institutiile statului au actionat la interesele cuiva. Moldova la capitolul democratiei s-a dus in jos.”

 Vlad BATRINCEA, DEPUTAT PSRM:  “Poate sa verificati nu cumva a fost curatorul liberalul, fratele lui Valeriu Munteanu.“

 Si aceasta propunere a fost respinsa. La inceputul acestei luni, mai multe persoane din conducerea liceului moldo-turc Orizont, printre care si directorul institutiei au fost declarate indezirabile si expulzate din Moldova pentru ca ar avea legatura cu o grupare islamista.

Potrivit Ziarului de Garda, profesorii retinuti ar fi ajuns in Turcia cu o aeronava inchiriata de compania de stat Air Moldova. Acum, acestia s-ar afla in diferite penitenciare, sustin avocatii lor, iar pe 21 noiembrie este preconizata prima sedinta de judecata in cazul unuia dintre ei.

Anterior, cei de la PAS au acuzat autoritatile ca au incalcat atat conventiile internationale privind drepturile omului, cat si cele nationale atunci cand i-au expulzat pe cei sapte cetateni turci. Potrivit lor, o persoana declarata indezirabila nu poate fi trimisa in tara de origine, daca a cerut azil politic.