Sunt fara respect si bun simt! Asta spun persoanele cu dizabilitati despre soferii care parcheaza pe locurile destinate lor. Astfel ca orice iesire in oras este o corvoada pentru ei. Mai mereu locurile de parcare sunt ocupate de masini fara vreun semn special. Politistii impart amenzi insa asta este doar o consolare palida in raport cu realitatea.

Cornel Baran locuieste la Chisinau, are 27 de ani si de cand s-a nascut, se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile.

Cornel BARAN, EXPERT CALITATE DESERVIRE CLIENTI CALL CENTRU: ”Mama mea a avut o trauma in timpul nasterii, din cauza doctorilor. Am avut o problema la coloana vertebrala si din cauza asta am ramas in scaun cu rotile.“

De aproape 10 ani, Cornel este sofer, iar in tot acest timp a adunat experiente mai putin placute in trafic.

Cornel BARAN, EXPERT CALITATE DESERVIRE CLIENTI CALL CENTRU: “Un exemplu elementar, atunci cand vreau sa ma parchez.“

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “Pe strada Puskin, la aceasta intersectie, masinile continua sa ocupe locurile persoanelor cu dizabilitati, chiar daca sunt indicatoare.”

Cornel BARAN, EXPERT CALITATE DESERVIRE CLIENTI CALL CENTRU: “S-a speriat soferul! Si asa e de fiecare data. Oamenii nu observa semnele, probabil a spus cineva sa fie colorat pavajul in culoarea albastra. Poate unii nu observa. Dar sunt si iresponsabili.”

Explicatiile soferilor, pe care i-am suprins ocupand locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilitati suna in felul urmator.

“Mi-a trebuit doua minute sa iau copilul de la scoala. Nu am avut alt loc de parcre.”

“Ati ocupat un loc care nu este destinat pentru dumneavoatra! “

Cornel spune ca partea buna in asemenea situatii este doar...

Cornel BARAN, EXPERT CALITATE DESERVIRE CLIENTI CALL CENTRU: “Atunci cand chemi politia si soferul este amendat.“

Potrivit lui, lege avem, insa soferii nu o respecta din lipsa de empatie sau educatie.  

Cornel BARAN, EXPERT CALITATE DESERVIRE CLIENTI CALL CENTRU: “Deseori sunt soferi are iti taie coltul. Cand il chem mai aproape sa vada ce dotare am in masina, soferii devin socati si isi cer scuze.”

“Daca chestiuta asta o dau in jos este acceleratie, daca o imping in fata este frana, totul este foarte simplu.“

Urmatoarea locatie a fost Piata Centrala, unde nici marcaj, nici indicator si respectiv, nici loc de parcare nu am gasit.

“Nu cred ca le-au sters, erau doua la intrarea in piata. Si nu e mai vad, deloc!”

Directorul de la Piata Centrala ne-a spus ca in fata pietei exista un loc marcat.  

Ion PINTEA, DIRECTORUL PIETII CENTRALE: “A fost o intelegere amicala se permitem un loc de parcare, din cele trei pentru administratie, sa fie pentru persoanele cu dizabilitati. Oficial nu este pentru persoanele cu nevoie speciale.”

Tot el a spus ca in curand va fi amenajata o parcare in apropierea pietei, in care vor fi locuri destinate persoanelor cu nevoi speciale. Insa cand anume nu ne-a putut spune.  

Potrivit Directorul Centrului pentru Drepturile persoanelor cu dizabilitati, agentii ecomonici sunt obligati sa semnalizeze si adaptateze prcarile.  

Vitalie MESTER, DIRECTORULUI CENTRULUI PENTRU DREPTURILE PERSOANELOR CU DIZABILITATI: “Legea concret stabilieste cel putin 4 procente. Daca numarul este mic al locurilor de parcare, trebuie cel putin doua locuri.”  

Potrivit politiei persoanele care parcheaza in locurile destinate soferilor cu nevoi speciale risca o amenda intre 750 si 1500 de lei cu aplicarea a trei punce de penalizare. Cei care vad o asemenea incalcare sunt indemnati sa telelefoneze 112.