Sute de fermieri s-au adunat astazi la Palatul feroviarilor din capitala unde au discutat despre cele mai grave probleme pe care le au, inaintand si un sir de revendicari. Ei se plang ca din cauza preturilor joase la cereale, in special la floarea soarelui, se afla in prag de faliment si ce cer ca statul sa vina cu subventii si sa impuna un moratoriu la credite. Ministrul agriculturii, prezent la eveniment, afirma ca vor fi gasite solutii, insa fermierii i-au impus un ultimatum de 7 zile, amenintand cu proteste.
Fermierii adunati la Congresul de astazi se plang ca in acest an preturile cerealelor sunt cu mult sub ceea ce au investit. In mod demonstrativ, acestia au adus si cativa saci cu porumb, grau si floarea soarelui pe care au indicat pretul real pentru un kg de produs si cel la care se vinde.
Ion PLAMADEALA, PRESEDINTELE CONSILIULUID E ADMINISTRARE A ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR: „Acum sunt presati agricultorii de banci, de credite, de furnizori de imprumuturi si iata noi trebuie sa gasim o solutie ca sa putem stopa procesul acesta de falimentare. Macar sa-l stopam si sa putem intra in noul an agricol. Structurile statului trebuie sa depuna efort ca sa salveze aceasta ramura pentru ca este cea mai importanta.”
Vladimir Novac din Ghindesti, Floresti creste grau, porumb, sfecla de zahar, floarea soarelui, orz si alte culturi. Spune ca in acest an roada este, dar pretul la care este nevoit sa o vanda este foarte mic.
Vladimir NOVAC, FERMIER: „Preturile au scazut la toata productia de doua ori, dar imprumuturile toate care le folosim au crescut care de doua ori care de trei ori. Si daca facem un bilant nu prea se primeste.”
Cu probleme au venit la congres si fermierii care cultiva fructe si legume. Asociatiile agricole au inaintat un sir de cerinte si au solicitat ministrului agriculturii sa le realizeze in 7 zile.
Alexandru SLUSARI, DIRECTOR EXECUTIV AL ASOCIATIEI FORTA FERMIERILOR: „Se cere moratoriu la achitarea datoriilor agricultorilor fata de toti creditorii, ceea ce inseamna ca sa nu fie calculate penalitati, sa nu fie declarata insolvabilitatea agricultorilor si sa nu fie executate silit obligatiunilor. Nimeni nu renunta la datorii, dar aceste masuri care ofera cumva rgaz fermierilor.”
La fel, fermierii au cerut interzicerea cerealelor din Ucraina macar pana la 31 martie si admiterea tranzitului de marfuri din tara vecina doar pe cale ferata ceea ce ar permite fluidizarea traficului camioanelor la frontierele terestre. Totodata, asa cum au mai solicitat si anterior, agricultorii vor compensatii din fondul de subventionare la produsele de floarea soarelui si porumb. Ministrul agriculturii recunoaste ca problemele invocate de fermieri sutt reale si spune ca se vor cauta solutii.
Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII: „Nu facem promisiuni, vorbim despre lucrurile pe care le-am facut si ne facem program de lucru pentru urmatoarea perioada.”
Vladimir Bolea a precizat totodata ca institutia pe care o conduce nu are instrumente de a interveni in ceea ce priveste preturile, dar i-a indemnat pe fermieri sa-si schimbe directia de activitate.
Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII: „Nu mai produci numai grau si porumb pentru ca este clar ca este o practica falimentara si nu ai din ce face lucrul asta. Produci lucru pe care ulterior il dai la animal, adica treb lucerna, faci lucerna, daca iti trebuie porumb si-l faci silos, faci silos din el si cresti animale si vinzi lapte si alte produse.”
Fermierii spun ca daca cerintele lor nu vor fi auzite, atunci vor iesi din nou la proteste cu tehnica agricola asa cum s-a intamplat in luna iunie. In 2023, fondul de subventionare pentru agricultori este de 1,8 miliarde de lei.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.