Sute de pelicani si-au facut loc pe un lac din autonomia gagauza. Localnici spun ca pasarile ajung la ei in fiecare an, dar niciodata nu au vazut atat de multi ca acum. Specialistii spun ca pelicanii vin din Delta Dunarii si indeamna oamenii sa nu-i alunge sau, si mai razu, sa-i impuse, pentru specia lor este inclusa in Cartea Rosie.

Publicat:28.06.2020, 20:00

Rate, lebede, cocostarci si … pelicani, pe lacul din Congaz. In preajma iazului am dat de un cioban, care obisnuieste sa-si duca oile la pascut prin acele imprejurimi. Barbatul ne-a povestit ca a vazut pelicani si in anii precedenti, insa nu atat de multi ca acum.

“Anul acesta sunt mai multi.“  

“Erau aproximativ vreo 5000. Era plin peste tot.“

Societatea pentru Protectia Pasarilor si Naturii spune ca monitorizeaza pelicanii si ca pasarile ajung in Moldova destul de des, de pe Dunare.

Silvia URSUL, VICEPRESEDINTE SPPN: “Ii vedem atat pe lacul Comrat, cat si lacul Congaz, lacul Taraclia. Motivul pentru care multa lume se refera ca la pelicanul roz, vine din rusa. Dar in romana sunt recunoscuti doar pelicanul comun si cel cret.“

Specialistii spun ca pelicanii nu reprezinta vreun pericol, totusi afirma ca unii administratori de lacuri vad pasarile ca pe niste dusmani.

Silvia URSUL, VICEPRESEDINTE SPPN: “Omul mereu are pretentia ca pasarile ii mananca din pestele lui si exista multi oameni care recurg la lichidarea fizica, pun capcane, le impusca, si a ajuns saracul pelican in Cartea Rosie. O metoda simpla de a alunga pelicanii nedoriti este de a imita sunete puternice de genul bubuiturilor, impuscaturilor, dar sperii si alte pasari.“

Specialistii, insa, vin cu un sfat si spun ca pelicanii pot fi o oportunitate pentru eco-turismul din tara, asta pentru ca pasarile lipsesc cu desavarsire in Europa de Vest.

Silvia URSUL, VICEPRESEDINTE SPPN: “Oamenii din Gagauzia ar putea castiga bani buni, daca ar invata pasarile si ar ademeni turistii la ei in regiune, pentru a le arata pelicani sau alte pasari rare.“