Tara noastra s-ar putea confrunta cu o noua criza energetica. Asta pentru ca pretul de achizitie a gazului pentru luna ianuarie s-a majorat cu 100 de dolari, iar tarifele au ramas neschimbate. Expertii spun ca Guvernul ar urma sa aloce acum aproape 23 de milioane de dolari pentru ca Moldovagaz sa poata achita gazul consumat in prima luna din an, iar tarifele ar putea sa fie majorate, din nou. Presedintele Moldovagaz, Vadim Ceban, dar vicepremierul Andrei Spinu nu au comentat situatia si ne-au spus ca vor veni cu detalii saptamana viitoare. 

Publicat:05.01.2022, 20:18

Pretul pentru luna ianuarie la care Gazprom livreaza gaze naturale Republicii Moldova s-ar fi ridicat la aproape 650 de dolari pentru mia de metri cubi, afirma jurnalistul economic, Ion Preasca, facand referire la date oficiale ale Moldovagaz. Asta in timp ce luna trecuta, tara noastra a platit cu o suta de dolari mai putin, adica 550.

PRETUL DE ACHIZITIE AL GAZULUI/MIA DE METRI CUBI

IANUARIE: 650 DOLARI

DECEMBRIE: 550 DOLARI

Ion PREASCA, JURNALIST ECONOMIC: “Rezulta ca problema este destul de grava pentru ca avem un pret de import cu 200 de dolari mai mare decat pretul inclus in tarif si tinand cont de relatia cu Gazprom-ul am putea sa ne confruntam la sfarsitul lunii ianuarie cu o problema, iarasi, a gazelor.”

Si asta pentru ca Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica a estimat un pret mediu de achizitie a gazelor, mai mic decat cel real cu inca o suta de dolari, atunci cand a stabilit tariful pentru gaz. Ion Preasca spune ca acum Moldovagaz ar putea cere o majorarea a tarifelor de cel putin 20 de procente. Astfel, daca acum moldovenii achita 11 lei cu TVA inclus pentru un metru cub de gaz, in urma majorarilor, pretul ar putea ajunge pana la 15 lei, spun expertii.

PRET GAZ/UN METRU CUB

ACUM: 11 LEI

AR PUTEA FI: 15 LEI

Ion PREASCA, JURNALIST ECONOMIC: “Oricum pretul o sa vina mai tarziu. Metodologia, regulile de piata, toate acestea permit in cazul unor devieri de 5%, dar aici avem o deviere de 50 de % aproape.”

Potrvit specialistilor, singura solutie este ca Guvernul sa aloce bani pentru a ajuta Moldovagaz sa-si achita consumul. Pentru asta, conform unor estimari, ar fi nevoie de aprope 23 de milioane de dolari.

Ion PREASCA, JURNALIST ECONOMIC: “Banuiesc ca se pregateste o solutie precum a fost in noiembrie. Alta solutie eu nu vad. Guvernul va trebui sa scoata cateva sute de milioane de lei din buget ca sa acopere aceasta gaura. O alta solutie rapida nu este.”

Solicitat pentru o reactie, presedintele Moldovagaz ne-a spus doar ca a participat astazi la sedinta grupului operativ de lucru in domeniul energetic care a avut loc la Ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale. Responsabilii de la minister ne-au spus ca Andrei Spinu urmeaza sa anunte saptamana viitoare ce decizie s-a luat. Sedinta de azi vine dupa ce ieri presedinta Maia Sandu a convocat in regim de urgenta Consiliul Suprem de Securitate si a recomandat Guvernului sa intreprinda toate masurile pentru a evita o noua criza energetica.

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: “Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Guvernului sa intreprinda toate masurile necesare pentru a asigura furnizarea neintrerupta a gazelor catre consumatori.”

Republica Moldova a trecut deja printr-o criza energetica in luna octombrie al anului trecut cand Gazprom a redus livrarile, iar la sfarsitul lunii noiembrie, Guvernul a alocat din buget 74 de milioane de dolari pentru stinge datoria la gaz pentru luna noiembrie, fata de Gazprom. Contractul dintre Gazprom si Moldovagaz a fost prelungit pe o perioada de 5 ani, incaepand cu 1 noiembrie, anul trecut. Tot atunci, pretul s-a majorat, iar Guvernul a alocat peste un miliard de lei pentru a-i ajuta pe cetateni sa-si achite facturile in contextul scumpirii gazului si a caldurii.