Tariful la gaz va creste cu peste 4 lei si va ajunge la circa 23 de lei pentru un metru cub. Calculele au fost publicate de ANRE, iar tariful urmeaza sa fie aprobat in aceasta saptamana, in urma solicitarii venite din partea Moldovagaz. Compania anunta ca din aceasta luna a inceput sa cumpere gaze naturale la un pret record - de aproape 1500 de dolari pentru mia de metri cubi. Seful Moldovagaz evita sa spuna daca, in aceste conditii, va cere o noua majorare.
Tariful pentru un metru cub de gaz ar putea creste cu putin peste 4 lei. Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a facut calculele si propune un tarif de aproape 23 de lei, cu TVA inclus, la o luna dupa ultima majorare. Moldovagaz a cerut un tarif de aproape 30 de lei.
“-O sa insistati pentru un tarif de aproape 30 de lei?
Vadim CEBAN, DIRECTORUL MOLDOVAGAZ: -Nu comentez. Vom vedea care va fi decizia noasta ulterior. Haideti sa asteptam decizia ANRE-ului. Asta nu ne ajunge pentru achitarea deplina a costului gazului si, respectiv, a altor cheltuieli.”
Responsabilii de la ANRE spun ca tariful urmeaza sa fie aprobat in aceasta saptamana.
Galina SANDUTA, PURTATORUL DE CUVANT AL ANRE: “In urma examinarii propuse de S.A. Moldovagaz, privind ajustarea preturilor pentru furnizarea gazelor naturale, joi, 4 august, Consiliul de Administratie al ANRE se va intruni in sedinta publica. In cadrul sedintei vor fi aprobate noile preturi pentru gazele naturale livrate consumatorilor.”
Vadim Ceban sustine ca in aceasta luna, Moldovagaz va achita companiei ruse Gazprom cu circa 500 de dolari mai mult, decat in iulie, pentru mia de metri cubi. A evitat, totusi, sa ne spuna daca va cere din nou majorarea tarifului.
Anterior, autoritatile au anuntat ca la iarna vor oferi compensatii pentru facturile la gaz, energie electrica si termica. In acest sens, cei care vor avea nevoie de compensatii vor trebui sa se inscrie, din toamna, intr-un registru al vulnerabilitatii energetice. Cetatenii vor avea la dispozitie aproximativ doua luni pentru a-si include acolo datele despre venituri, componenta familiei si alte date personale, astfel incat sa fie inclusi intr-o categorie de vulnerabilitate. In functie de asta va fi stabilita suma compensatiilor pentru fiecare familie.