Operatorii de telecomunicatii din Moldova sustin ca sunt afectati de suprataxarea inechitabila, ceea ce stopeaza dezvoltarea retelelor si implementarea noilor tehnologii informationale, se arata in Cartea Alba 2019 lansata de Asociatia Investitorilor Straini (FIA).
Una dintre aceste taxe achitate de sectorul de telecomunicații, este așa-zisa taxă de lux de 2,5%, achitată de toți consumatorii care utilizează serviciile de telefonie mobilă și care potrivit operatorilor este un anacronism și ar trebui să fie anulată imediat, dar dacă nu e posibil de redus treptat.
Unde ajung 90 de milioane lei achitaţi de toţi abonaţii la telefonia mobilă
Ea a fost introdusă acum 20 de ani, când încă puţine persoane utilizau serviciile de telefonie mobilă şi un telefon mobil era considerat obiect de lux.
Astfel Legea nr. 827 din 18.02.2000 cu privire la Fondul Republican de Susţinere a Populaţiei în care se prevede că operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să transfere lunar în acest Fond, 2,5% din venitul brut obţinut din vânzările aferente acestor servicii.
Anual din contul acestei taxe în Fond se acumulează peste 90 de milioane lei, care însă nu totdeauna sunt cheltuiţi conform destinaţiei, adică pentru susţinearea păturilor vulnerabile.
"Această suprataxă aplicată operatorilor de comunicaţii mobile este discriminatorie şi inechitabilă, limitând (în loc să stimuleze) investiţiile în dezvoltarea reţelelor de comunicaţii electronice bazate pe cele mai avansate tehnologii, considerate un factor-cheie în dezvoltarea economiei în general şi realizarea progresului social", a declarat Sergiu Postică, director Strategie, Dezvoltare şi Afaceri Regulatorii la Orange Moldova.