Noul an de studii vine în acest an cu taxe majorate la unele universități. Cel mai scump contract este de 65 de mii de lei pe an, la facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Stat. La Academia de Arte, studenții de la canto academic vor scoate de buzunar 57 de mii de lei. Reprezentanții instituțiilor spun că au fost nevoiți să crească taxele din cauza inflației.
A început admiterea, iar odată cu ea – și calculele. Absolvenții care aleg medicina, mai exact facultatea de stomatologie, vor fi nevoiți să achite o taxă de studii de 65 de mii de lei pe an, mai mult cu 10 mii față de anul trecut. Cei care aleg facultatea de optometrie sau medicină generală vor achita între 33 și 35 de mii de lei.
TAXE DE STUDII USMF 2025 – 2026
STOMATOLOGIE – 65 MII LEI
MEDICINĂ GENERALĂ – 35 MII LEI
OPTOMETRIE – 33 MII LEI
Gheorghe HAREA, SECRETAR RESPONSABIL LA COMISIA DE ADMITERE, USMF: „Stomatologia este un program de studii la care se lucrează cu materiale, sunt fotoliile stomatologice pe care studenții chiar din anul întâi încep să le folosească, sunt consumabile destul de costisitoare.”
Schimbăm domeniul și ajungem la Academia de Arte. Aici, viitorii studenți de la Facultatea Canto Academic vor achita o taxă de 57 de mii de lei pe an.
TAXE DE STUDII AMTAP 2025 – 2026
FACULTATEA CANTO ACADEMIC – 57 MII LEI
Irina FOTESCU, SECRETAR RESPONSABIL LA COMISIA DE ADMITERE, AMTAP: „Contractele la academie au fost majorate cu 10 procente în comparație cu anul trecut. // 02.15-02.24 Pe academie sunt 165 de locuri la buget pentru ciclul întâi și pentru ciclul doi 75. Contractele sunt mari, de aceea și concursul pentru locurile bugetare este destul de aprins.”
La Universitatea Tehnică din Moldova cele mai mari taxe sunt la specialitățile arhitectură și design interior, unde contractul este de 23 de mii de lei. Așadar, lupta pentru locurile bugetare este aprigă.
Radu MELNIC, SECRETAR RESPONSABIL LA COMISIA DE ADMITERE, UTM: „Sunt programe de studii unde concursul este foarte dur de exemplu la economie unde avem cinci locuri sunt câte două sute de persoane înscrise, avem concurs dur la arte unde avem câte zece douăsprezece locuri bugetare se încriu peste 150, avem concursuri dure la arhitectură la inginerie.”
De partea cealaltă, la Universitatea Pedagogică, viitorii profesori plătesc cele mai mici taxe. În medie, 10 mii de lei pe an.
Natalia POPA, SECRETAR RESPONSABIL LA COMISIA DE ADMITERE, UPSC: „La noi vin candidații părinții cărora sunt pedagogi sau sunt din domeniul științelor educației și vor să continue dinastiile și cred că știm care sunt salariile profesorilor și cred că din acest considerent noi avem așa taxe de studii.”
Reprezentanții universităților spun că au fost nevoiți să crească taxele din cauza inflației și a costurilor materialelor pentru studii.
Victoria BULICANU, SECRETAR RESPONSABIL LA COMISIA DE ADMITERE, USM: „Programele de studii solicită și anumite cheltuieli. În ultimii ani programele de studii s-au axat cumva pe digitalizarea activităților, iar orice procedură sau proces de digitalizare solicită și echipament tehnic necesar.”
Potrivit Ministerului Educației, în acest an admiterea se face în 12 universități publice și patru private.