Tensiunile dintre cele doua Mitropolii care activeaza pe teritoriul Republicii Moldova ar putea escalada. De aceasta parere sunt unii experti si istorici de la noi si din Romania, care spun ca invazia rusa in Ucraina este unul dintre motivele care a provocat conflictul, iar in perioada urmatoare tot mai multi preoti ar putea sa adere la Mitropolia Basarabiei. In ultimele luni, cele doua parti s-au criticat si s-au acuzat reciproc, iar Mitropolia Moldovei a numit Mitropolia Basarabiei o structura necanonica. Cei din urma califica declaratiile drept un gest calomniator.
Intr-o analiza publicata recent pe pagina Mitropoliei Moldovei se spune ca aceasta este singura biserica ortodoxa canonica in Republica Moldova, precizand ca in aceeasi tara nu pot exista doua Biserici Ortodoxe.
ANALIZA JURIDICA A MITROPOLIEI MOLDOVEI: "Mitropolia Chisinaului si a intregii Moldove este singura continuatoare de drept Bisericii Ortodoxe existente dintotdeauna in spatiul actualei Republici Moldova. Nu putem, nici daca am dori, sa convietuim cu o grupare paralela Bisericii canonice, care invadeaza teritoriul canonic al acesteia.“
Se arata in analiza juridica semnata de biroul de presa al Episcopiei de Ungheni si Nisporeni.
Tatiana COJOCARI, EXPERT IN SOCIOLOGIE SI DEZINFORMARE WATCHDOG: “Mitropolia Moldovei vrea sa ramana singura biserica importanta. Aceasta competitie dintre aceste doua biserici nu o avantajeaza pe Mtropolia Moldovei, isi pierde, e vorba de sursa de bani, de comunitate, caci daca pierzi comunitatea ortodoxa, nici banii nu mai vin.”
Potrivit expertilor, tensiunile dintre cele doua Mitropolii nu sunt de azi si dureaza deja de 30 de ani.
Tatiana COJOCARI, EXPERT IN SOCIOLOGIE SI DEZINFORMARE WATCHDOG: „Biserica romaneasca a luptat din '92 ca Mitropolia Basarabiei sa fie recunoscuta in Republica Moldova, de ce ar ceda acum, cand exista un sprijin popular.”
Conflictul dintre cele doua Mitropolii a escaladat dupa invazia rusa in Ucraina, din cauza sustinerii deschise a razboiului de catre Patriarhul rus.
Mihai-Dumitru GRIGORE, ISTORIC AL BISERICII, INSTITUTUL DE ISTORIE EUROPEANA DIN MAINZ, GERMANIA:
“Politica agresiva a Rusiei este vizibila din aceasta cauza oamenii incep sa fie ingrijorati si sunt nemultumiti de atitudniea servila a Mitropoliei Moldovei fata de Moscova.”
Expertii spun ca urmarim acum o lupta pentru teritoriu in Republica Moldova, insa nu atat de acida ca in anii precedenti.
Mihai-Dumitru GRIGORE, ISTORIC AL BISERICII, INSTITUTUL DE ISTORIE EUROPEANA DIN MAINZ, GERMANIA: „Situatia este tensionata si pare ca escaladeaza. Este cu adevarat greu de spus la ce se va ajunge, in masura in care Republica Moldova isi pastreaza cursul pro-european de deschidere, de apropiere, de aderare la valorile europene si pe masura de oamenii, credinciosii vor constientiza ce inseamna acest set de valori, de liberatte, de bunastare, de tot felul de avantaje. Bunuiesc ca este posibil sa vedem o miscare mult mai intensa de aderare la Mitropolia Basarabiei.”
Mitropolia Moldovei incerca sa isi mentina influenta prin mai multe actiuni - sanctioneaza preotii care trec la Mitropolia Bsarabiei, lanseaza scrisori catre Patriarhul roman Daniel, dar si Patriarhul rus Kirill in care acuza Mitropolia Basarabiei de necanonicitate si interese personale.
PS Marchel, EPISCOP DE BALTI SI FALESTI, MITROPOLIA MOLDOVEI: “Zilele trecute statul roman a mai devenit posesor, a mai acaparat doua biserici care pana mai deunazi apartineau bisericii ortodoxe din Moldova, Mitropoliei Moldovei.-SCOS /01:18 Agentii din Romania au avut sprijinul agentilor din tara noastra de toate taliile pentru ca asa se face dezbinul, se gasesc cele mai josnice, santajabile elemente ale societatii, se cumpara se ameninta, li se promite cate ceva.”
Intr-un comunicat, Mitropolia Basarabiei a anuntat ca orice discurs indreptat impotriva Bisericii Ortodoxe Romane reprezinta un gest calomniator, irational, care sfideaza legile canonice, morale, spirituale si sociale.
De la inceputul invaziei ruse in Ucraina, zeci de preoti au parasit Mitropolia Moldovei, aflata in subordinea Patriarhiei Rusiei, fiind nemultumiti de faptul ca biserica rusa sustine deschis razboiul din tara vecina.