Termenul de declarare a beneficiarului efectiv, care urma să expire la sfârșitul acestei luni, va fi prelungit până în decembrie 2025. O modificare a legii în acest sens urmează să fie aprobată în Parlament, anunță șeful Agenției Servicii Publice. Se întâmplă după un val de critici din partea unor agenți economici, nemulțumiți de termenul inițial și de taxele impuse. ASP informează că declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni.
Mircea EȘANU, ȘEFUL ASP: „Se va extinde în cel mai scurt timp, adică până la sfârșitul anului de către parlament a termenului de depunere a declarațiilor beneficiarilor efectivi cu un an de zile, deci până la finele anului 2025.”
Așadar, agenții economici nu vor fi amendați dacă nu vor face acest lucru până la sfârșitul acestui an, având la dispoziție încă 12 luni, spune șeful ASP.
În același timp, vor fi luate și alte măsuri pentru a evita suprasolicitarea sistemului ASP și pentru a ușura procesul de depunere a declarației beneficiarului efectiv.
Mircea EȘANU, ȘEFUL ASP: „Noi urmează în primăvara acestui an să lansăm o nouă platformă automatizată ca să permitem un proces foarte ușor inclusiv de depunere a acestor declarații. Tot în această primăvară se va interveni și pe partea de tarife, ca să nu fie percepută o taxă exagerată pentru declararea beneficiarilor efectivi.”
Tarifele pentru înregistrare variază. De exemplu, pentru întreprinzători individuali taxa este de peste 350 de lei, iar pentru SRL-uri este de aproape 1200 lei.
În același timp, serviciul fiscal de stat, dar și serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor vor avea o comunicare mai eficientă, spune Eșanu, pentru a clarifica ce înseamnă beneficiari efectivi și de ce este necesară aplicarea acestei măsuri.
Mircea EȘANU, ȘEFUL ASP: „Eu cred că cei care trebuiau să explice necesitatea acestei legi, acestor pași, nu au făcut suficient pentru ca să informeze îndeajuns unitățile de drept.”
Potrivit unui comunicat al Agenției Servicii Publice, sunt obligate să declare beneficiarii efectivi toate unitățile de drept din țară, de la întreprinderi individuale, gospodării țărănești, sindicate, patronate, SRL-uri și societăți pe acțiuni.
Totuși, declararea beneficiarilor este obligatorie doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni. Iar unitățile comerciale și necomerciale înregistrate după 1 iulie 2023 nu trebuie să depună o nouă declarație, pentru că au deja beneficiarii declarați. Autoritățile argumentează necesitatea acestei măsuri pentru a putea preveni folosirea entităților juridice în scopuri ilegale. În același timp, Moldova se pregătește să conecteze registrele naționale cu cele din Uniunea Europeană, permițând monitorizarea transparentă a beneficiarilor efectivi pe întreg teritoriul european.
În ultimele zile, pe rețelele de socializare s-a declanșat un val de nemulțumiri din partea unor agenți economici, care s-au plâns că nu au fost informați că este necesar să declare, până la sfârșitul acestui an, beneficiarii efectivi. În încercarea de a evita amenda, care ajunge până la 75 de mii de lei, aceștia s-au grăbit să se conformeze. Însă, sistemul ASP a cedat din cauza suprasolicitării.