Termoelectrica produce mai putin curent electric dupa ce blocul energetic numarul 1 a fost oprit. Productia a scazut cu circa 35 la suta, dar expertii spun ca deocamdata nu sunt ingrijorari privind o eventuala crestere a pretului la lumina pentru consumatorii din Chisinau. Directorul intreprinderii neaga ca ar fi avut loc o avarie si spune ca pentru a nu afecta livrarile de caldura a fost conectat un cazan cu apa fierbinte. In plin sezon de incalzire, doar un bloc din cele trei ale intreprinderii functioneaza.

Vasile LEU, DIRECTORUL TERMOELECTRICA: „- Pana la urma din ce cauza a fost deconectat acest bloc, este din cauza incalzirii pe pacura? - Blocul energetic a functionat din luna octombrie in baza combustibilului de pacura si sunt necesare anumite lucrari de curatire a partii convective a cazanului, schimbatoarelor regenerative de inalta presiune si alte componente.”

Directorul de la Termolectrica sustine ca nu este vorba de o avarie, asa cum spunea ieri fostul deputat Alexandr Slusari, facand referire la surse din cadrul intreprinderii. Acelasi raspuns ni l-a oferit si ministrul Infrastructurii. Asadar, in plin sezon de incalzire, doar unul din cele trei blocuri ale Termoelectirca functioneaza. Pentru a nu afecta licrarile de caldura, a fost conectat un cazan cu apa fierbinte.

 Vasile LEU, DIRECTORUL TERMOELECTRICA: „- Consumatorii de energie termica sunt asigurati suta la suta cu energia termica necesara. Odata cu deconectarea acestui bloc s-au conectat alte instalatii, astfel ca sa fie asigurat regimul termic si hidraulic necesar. S-a conectat cazan de apa fierbinte.- Alte blocuri energetice acum nu lucreaza? - Functioneaza si blocul energetic numarul 2.”

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC:„Eu in locul lor as prezenta un grafic, care este consumul de caldura pe ore, graficul sarcinii, ca noi sa intelegem cat e consumul si cat din acest consum este acoperit de utilajul lor existent. Ca sa fie clar, e suficienta caldura, nu se ajunge, trebuie sa economisim, nu trebuie? si lucrurile astea trebuie clarificate.”

Expertii afirma ca responsabilii din cadrul intreprinderii ar trebui sa comunice mai clar despre problemele care apar, mai ales ca suntem in plin sezon de incalzire.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC:„Nu cred ca este vorba de reavointa sau incompetenta. Problema este ca aceste blocuri energetice sunt destinate sa lucreze pe gaz, ele au lucrat pe pacura care are alta temperatura de ardere, altfel influenteaza lucrul utilajului, dar asta e chestie tehnica. Foarte bine ar fi ca termoelectrica sa lamureasca in ce stare este blocul? Cum a fost afectat acest bloc?”

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:„Situatia de la Termoelectrica parca ar dori sa ne transforme pe noi din economisti in detectivi. Deci, acum din informatia care este disponibila in public, din pacate nu se poate de creat o concluzie care sa poata fi spusa publicului. Am senzatia ca ceva nu se spune, informatia este foarte defectuoasa si foarte prost dozata in spatiul public, ceea ce ne trezese multe suspiciuni, neincredere, si banuieli rezonabile ca lucrurile acolo merg intr-o directie nu care trebuie.”

Directorul de la Termoelectrica afirma ca dupa deconectarea blocului energetic numarul 1, productia de energie electrica a scazut cu circa 35 la suta. Totusi, expertii afirma ca nu exista deocamdata ingrijorari cu privire la o eventuala crestere a pretului la energie.

Sergiu TOFILAT, EXPERT ENERGETIC: „Costul la energia produsa de termoelectrica la energie electrica este in jur de 230 sau 240 de euro per MW, e destul de scump. Costul energiei electrice pe care noi o cumparam din Romania, pentru ca o parte vine in continuare de acolo, preturile au coborat destul de jos, deci eu cred ca in Romania acum e mai ieftina energia decat ceea ce produce Termoelectrica. Eu cred ca noi in principiu chiar am avea de castigat in situatia asta.”

Blocul energetic numarul 1 a fost oprit dupa ce, in noiembrie, un alt bloc, ce producea energie termica si electrica, a devenit nefunctional in urma unei avarii. S-a intamplat dupa ce a fost reparat de compania Horus, desemnata castigatoare a licitatiei in urma negocierilor directe cu Termoelectrica. Lucrarile au costat circa 6 milioane de lei. 

Dupa acest incident, mai multi reprezentanti ai opozitiei extraparlamentare au declarat ca ar fi vorba de un sabotaj, intrucat compania care a efectuat lucrarile ar fi afiliata cu Silovie Masini, o companie ruseasca apropiata Kremlinului care se afla sub sanctiuni internationale. Compania Horus a negat aceste acuzatii.