Elevii de clasa a patra din 80 de școli din țară vor susține, în acest an, testarea națională la matematică în format digital. Evaluarea pe calculator este opțională și se va desfășura doar cu acordul părinților. Acest model de testare va fi pilotat în 21 de raioane și municipii, cu sprijinul experților din Estonia.
„Deci varianta pe care o să fie administrat testul digital o aveți aici în față, fiecare copil are un cont și o parolă, merge la opțiunea de logare și introduce contul său. În varianta de hârtie, testul arată standart, obișnuit. În varianta digitală este condiția, instrucțiunea pentru copil cum selectează această sarcină în format digital.”
În acest format va fi desfășurat examenul de clasa a patra la matematică. Atât în varianta pe hârtie cât și în cea digitală testul are aceiași unitate de măsură, iar subiectele vor fi elaborate de câtre Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.
Lilia IVANOV, DIRECTORUL AGENȚIEI NAȚIONALE PENTRU CURRICULUM ȘI EVALUARE: „Fiecare copil trebuie să poată și să înțeleagă ce înseamnă să deschizi o interfație, cum să te loghezi, cum să rezolvi itemii, ei sunt de diferiți tip, deci copilul trebuie să cunoască cum se completează o casetă, cum se asociază niște răspunsuri, să treci de la un răspuns la altul, să gestioneze timpul corect.”
Pentru ca elevii să poată susține examenul digital, instituțiile de învățământ trebuie să întrunească anumite condiții.
Lilia IVANOV, DIRECTORUL AGENȚIEI NAȚIONALE PENTRU CURRICULUM ȘI EVALUARE: „Ei trebuie să asigure la numărul de copii care vor participa sau un laptop sau un calculator staționar și conexiune la internet.”
Puntru ca examenul să se desfășoare corect și fără încidente în ziua testului copiii vor fi supravegheați de către doi profesori care au fost instruiți în prelabil.
Printre cei care vor susține examenul în format digital sunt și elevii de la Liceul Mircea Eliade, unde această metodă este aplicată pentru al doilea an consecutiv.
Grigore VASILACHE, PROFESOR DE INFORMATICĂ: „Rezultatul de anul trecut ne-a dat puteri, mă bucur foarte mult că anul acesta avem 80 de școli care au acceptat metoda aceasta. Crezul meu este că în următorii 2-3 ani o să trecem toți la metoda aceasta ca și idee este mult mai bine în acest fel, cu mai puține cheltuieli cu rezultat mai rapid.”
Elevii spun că nu au emoții, iar acest test le va demonstra nu doar cunoștințele acumulate, dar și capacitățile.
„Cred că va fi ușor ca orice test pe care l-am avut anul acesta.”
„Pentru mine examenul acesta este ceva care o să mă dezvolte foarte mult, cred că o să mă duc undeva foarte departe.”
„Eu o să susțin la calculator și eu cred că nu va fi complicat pentru că nouă ne-a arătat la tablă și parcă nu am emoții, mă simt liberă.”
Dina MUNTEANU, REPORTER PRO TV: „În acest an peste 2000 de elevi de clasa a patra vor susține, pentru prima dată, examenul de evaluare națională în format digital. Dar asta nu înseamnă că se despart complet de hârtie și pix. În ziua testului, fiecare copil va avea în față un calculator, dar și o foaie și un pix, pentru notițe și calcule.”
Pentru prima dată, testarea digitală a probei de matematică din cadrul evaluării naționale pentru învățământul primar a fost pilotată în februarie 2024. Evaluarea a durat 60 de minute și a inclus 14 itemi. În acest an, testarea națională la matematică pentru clasa a patra va avea loc pe 13 mai.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.