CNESP s-a intrunit ieri in sedinta si a restabilit unele restrictii, printre care si obligativitatea prezentarii testului negativ la Covid-19 la intrarea in tara. Totodata, Comisia a luat si masuri privind desfasurarea procesului de invatamant.

Ultimul update: 30.04.2021, 08:31 Publicat:30.04.2021, 08:31

Astfel, se instituie obligativitatea prezentarii la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare in Republica Moldova a rezultatului negativ al testului Covid-19, efectuat cu cel mult 72 ore inaintea imbarcarii sau intrarii pe teritoriul Republicii Moldova. Confirmarea trebuie sa fie prezentata in una din limbile romana, engleza, franceza, germana, italiana sau rusa. 

Totodata, persoanele care intra in tara si nu detin rezultatul negativ al testului vor completa, in mod obligatoriu, fisa epidemiologica, precum si vor semna declaratia pe propria raspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, in locurile determinate. Persoanele care se afla in regim de autoizolare/carantina pot intrerupe acest regim dupa a 10-a zi daca efectueaza un test Covid-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Organizarea procesului educational se dispune de catre comisiile teritoriale extraordinare de sanatate publica din unitatile administrativ-teritoriale in functie de gradul de alerta atribuit localitatii.

Pentru localitatile in care se atesta gradul de alerta Cod Verde sau Cod Galben – participarea zilnica a prescolarilor, elevilor si studentilor cu prezenta fizica in institutiile de invatamant, cu respectarea stricta a normelor de sanatate publica privind prevenirea si raspandirea Covid-19.

Pentru localitatile in care se atesta gradul de alerta Cod Portocaliu -  participarea zilnica cu prezenta fizica in institutiile de invatamant a prescolarilor, elevilor din invatamantul primar, elevilor din clasele absolvente (a IXa, a XII-a, a XIII-a din invatamant seral). Elevi din celelalte clase vor invata de la distanta. 

Pentru localitatile in care se atesta gradul de alerta Cod Rosu optiunea de baza va fi instruirea la distanta, cu exceptia institutiilor de educatie timpurie.