Caldura excesiva din ultima perioada a adus cu ea si o invazie de insecte, intre care si plosnitele dantelate numite si Tigrulde platanului,  o insecta ce provoaca disconfort cetatenilor din cauza intepaturii neplacute. In acest context, Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor vine cu unele recomandari, pentru diminuarea consecintelor aparitiei acestei insecte.

Tigrul platanului, denumita stiintific si Corythucha ciliata, este o plosnita din familia Tingidae, absolut invaziva pentru sanatatea omului, dar care produce daune destul de mari pentru platanii ornamentali din parcurile oraselor.

Are dimensiuni mici, de 2-4 mm, vargata si apare, in medii, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. A fost descoperita pentru prima data in Europa, in Italia, iar  la moment specia s-a raspandit pe aproape toate continentele.

Tigrul platanului are doua generatii pe an. Prima generatie, de adulti, apare in luna iunie, iar a doua generatie, la sfarsitul lunii iulie sau in luna august.

Atunci cand ajunge pe pielea noastra, o confunda cu suprafata frunzelor de platan si o inteapa.

In acest context, ANSA vine cu anumite masuri pentru a diminua numarul insecteleor: 

- stropirea cu jeturi puternice de apa pe frunzele platanului pentru a indeparta stadiile nimfale timpurii;
- frunzele cazute toamna trebuie indepartate pentru reducerea numarului de adulti care hiberneaza;
- un control chimic al acestei specii, utilizand insecticide specifice (mentionam ca insecticidele trebuie aplicate conform instructiunilor producatorului, fara riscuri pentru oamenii din apropierea platanilor);
- spray-urile contra tantarilor sunt si ele eficiente.

Agentia atentioneaza Autoritatile Publice Locale, precum si administratorii fasiilor forestiere, unde predomina arbori de platani si frasini, despre necesitatea implimentarii masurilor necesare intru protejarea spatiilor verzi.