Oferta Uniunii Europene de 60 de milioane de euro a fost refuzată de Tiraspol, anunță premierul Dorin Recean. Potrivit lui, Rusia nu le permite să accepte ajutorul european, din frica de a pierde controlul asupra regiunii. Despre asta, prim-ministrul țării a anunțat în această dimineață pe pagina sa de facebook.
„Soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului. Este o soluție care nu rezolvă problema pe termen lung. Totuși, nu vom bloca livrarea gazului și nu vom lăsa oamenii de pe malul stâng să înghețe”, susține Recean.
Astfel, prim-ministrul explică cum va ajunge gaz acum în regiunea transnistreană:
„-O companie din Ungaria - MET Gas and Energy Marketing AG - va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va aduce gazul la frontiera cu Republica Moldova. Ambele companii au fost verificate. MET Gas and Energy Marketing AG este trader de gaze naturale pe piața europeană. Pentru JNX General Trading L.L.C nu au fost identificate neconformități în ceea ce privește legislația națională și internațională. La fel, în spatele companiilor nu au fost identificați cetățeni moldoveni.
-MET Gas and Energy Marketing AG va livra gazul la hotar cu Republica Moldova în baza contractului semnat cu Moldovagaz.
-Tiraspol va achita în avans costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiune în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.
-Noi permitem acest tranzit, iar Tiraspolul va întreprinde câteva acțiuni care să demonstreze deschidere: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă, scoaterea posturilor de control instalate în 2022 (33, dintre care 11 încă sunt active)
-Important: acesta nu este un acord între Guvernul Republicii Moldova și Rusia sau alte entități, ci o permisiune din partea Guvernului ca oamenii din regiunea transnistreană să primească gaz și să nu înghețe.”
Totodată, Dorin Recean a anunțat că aceste subiecte vor fi discutate azi la CSE.
Pe 5 februarie, autoritățile au anunțat că Uniunea Europeană vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Asta ar acoperi 70% din consumul social pe care l-au avut până la criză.
În plus, Uniunea Europeană a propus și un ajutor financiar suplimentar pentru următorii doi ani, condiționat de respectarea drepturilor omului.
Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa, deși Moscova putea să livreze gaz în stânga Nistrului prin rute alternative. Nu a făcut însă acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău.
Și anterior, autoritățile constituționale au propus ajutor și sprijin pentru ca cei din regiunea transnistreană să cumpere gaz de pe piața europeană, însă Tiraspolul a refuzat.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.