Populiste, irealizabile si contrare mandatului de presedinte intr-un stat parlamentar si pline de promisiuni ce depasesc cu mult posibilitatile bugetare ale Republicii Moldova. Astfel caracterizeaza economistii de la Centrului Expert–Grup programele electorale ale celor opt pretendenti la alegerile prezidentiale din 1 noiembrie 2020, scrie mold-street.com.
Autorii studiului "Promisiuni electorale, intre populism si conformitate constitutionala", Adrian Lupusor, director executiv al Expert-Grup, si Stas Madan, economist superior Expert-Grup au constatat ca doar cinci dintre cei opt candidati electorali au publicat programele lor electorale, iar dintre acestia doar trei au programe electorale relativ detaliate.
Potrivit lor, retorica politicienilor inregistrati in cursa electorala abunda de proiecte estimate la zeci si sute de miliarde de lei, fara, insa, a anunta care va fi sursa de finantare.
"Multi candidati au venit cu promisiuni specifice chiar unui stat paternalist, unde presedintele joaca un rol extrem de activ in practic toate domeniile, incepand cu terenuri de joaca, iluminat stradal sau apeduct la nivel local, pana la obiective de ordinul asigurarii pensiei minime sau majorari ale alocatiilor sociale. Toate aceste promisiuni nu fac parte din mandatul prezidential, presedintele nu are parghii pentru realizarea lor, ceea ce releva faptul ca in mare parte candidatii electorali au venit cu promisiuni pe care le putem numi chiar populiste", a declarat Adrian Lupusor, director executiv Expert-Grup.
Potrivit autorilor marea majoritate a promisiunilor electorale din domeniile sociale si economice nu sunt fezabile din punct de vedere financiar.