În ultimii ani se atestă o creștere a numărului cumpărăturilor online în țara noastră. Asta pentru că moldovenii aleg tot mai des să economisească timp, să evite cozile și să fie mai aproape de produsul dorit la doar un click distanță. Totuși, pe lângă o serie de facilități, cumpărăturile online vin și cu unele riscuri. Înainte de a achiziționa ceva, responsabilii din domeniul protecției consumatorului recomandă să analizăm datele despre produs, dar și despre agentul economic și să evităm să comandăm bunuri de pe pagini dubioase de pe rețelele de socializare.
„- Inspectoratul de stat, bună ziua! Da, vă ascult.
- De unde ați procurat? Cum se numește magazinul?”
Așa arată o zi a operatorilor din cadrul call centrului Inspectoratului pentru protecția consumatorilor. Iar de partea cealaltă a liniei telefonice sunt oamenii nemulțumiți de produsul achiziționat. Așadar, ce facem ca să evităm aceste situații?
Tatiana FRUNZĂ, ȘEFA DIRECȚIEI INFORMAREA CONSUMATORULUI ȘI MEDIULUI DE AFACERI: „Consumatorul se grăbește de cele mai multe ori, nu studiază foarte bine site-ul agentului economic și ar putea să fie un site fals de exemplu sau să nu concidă produsul achiziționat cu produsul livrat.”
Inspectoratul pentru protecția consumatorului recomandă ca înainte de a face o achiziție de pe un site să fie identificate câteva date importante.
Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: „Și anume, denumirea persoanei juridice, codul IDNO al agentului economic, adresa și un număr de contact. În același timp, trebuie să vadă care sunt condițiile de livrare, cele de retur, dar și termenul de garanțire. Însă practica arată că de cele mai multe ori, oamenii nu sunt atenți la astfel de detalii.”

În acest context, este esențial ca la primirea produsului comandat, acesta să fie analizat minuțios.
Tatiana FRUNZĂ, ȘEFA DIRECȚIEI INFORMAREA CONSUMATORULUI ȘI MEDIULUI DE AFACERI: „Să nu semneze foarte repede acel act de primire predare, atunci când a primit produsul, trebuie să se asigure că produsul este livrat corespunzător, ambalajul nu este deschis, nu are urme de despachetare. Noi ca și consumatori trebuie să ne asigurăm de aceasta, după semnăm.”
Atenție mare și de unde este cumpărat produsul.
Tatiana FRUNZĂ, ȘEFA DIRECȚIEI INFORMAREA CONSUMATORULUI ȘI MEDIULUI DE AFACERI: „Să nu achiziționăm de pe paginile de rețele de socializare pentru că în spate poate fi un consumator simplu, nu are activitate juridică și nu poate fi tras la răspundere în conformitate cu legea.”
Aici pot apărea și escrocii.
Cristina JOVMIR, ȘEFA SERVICIULUI DE RĂSPUNS LA INCIDENTE CIBERNETICE AL STISC: „Prima problemă începe de la simularea site-urilor autentice de către escroci, care reproduc acele branduri sau produse pe care cetățenii deja le cunosc și sunt familiarizați, însă le maschează prin conturi false pe rețele de socializare.”
Linku-rile la fel reprezintă un risc pentru consumatori, pentru că acestea pot solicita datele cu caracter personal.
Cristina JOVMIR, ȘEFA SERVICIULUI DE RĂSPUNS LA INCIDENTE CIBERNETICE AL STISC: „În momentul în care se efectuează o plată, cardurile bancare, informația despre acestea să nu fie salvată în interiorul browser-ului. ”
Iar asta pentru că banii pot fi sustrași mai ușor atunci când salvăm informații despre date bancare. Specialiștii recomandă ca pentru cumpărături să existe un alt card, diferit de cel salarial sau de pensii.
În altă ordine de idei, dacă vorbim de cumpărăturile online, revocarea contractului, sau returul produsului, poate fi cerut în majoritatea cazurilor, cu anumite excepții.
Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: „Nu poate fi efectuată returnarea atunci când este vorba de un produs alimentar cu un termen scurt de valabilitate, dacă este vorba de produse medicale sau produse de igienă. În același timp, nici în cazul în care am deteriorat ambalajul nu mai putem în toarce produsul comandat.”
Moldovenii care fac cumpărături online de pe site-uri din UE și nu sunt mulțumiți de produs pot apela la centrul european al consumatorului care se ocupă cu aceste achiziții transfrontaliere.