Toti care il cunosc spun ca a privatizat soarele, vantul si ploaia. Anton Port, fost profesor de matematica, e pasionat de arta si furmos. Casa lui din satul Popeasca este plina de inventii, care sunt puse in actiune de fenomenele naturii. In perioada pandemiei nu a zabovit, ci a creat un teatru de vant si o alee cu sculpturi din lemn.  

La cei 74 de ani ai sai Anton Port este matematician de profesie, dar artist in suflet si gand. Canta la instrumente, sculpteaza, scrie carti, dar cel mai bine se pricepe la inventii.  

Anton PORT, PROFESOR DE MATEMATICA: “Eu pana la amiaza eram profesor de matematica, iar apoi fizician acasa. “

Ce gandeste azi, maine devine realitate la el in atelier. Instalatii, mori de vant si tot felul de masinarii ii fac viata mai usoara. Cu ajutorul morilor de vant de exemplu face faina, ulei sau tarate de porumb.  

Nu ii sta in fire sa stea fara treaba, asa ca in carantina impusa de pandemie, profesorul a facut o alee a valorilor sculptata in lemn si un teatru, iar actorii sunt pusi in miscare tot de vant. Si ca un povestitor adevarat, profesorul a creat un scenariu pentru actorii sai. Pentru ca in sat cu greu gasea un personaj, Anton Port s-a sculptat pe sine.

Anton Port are o gradina cu de toate si nu e nevoie sa ridice un deget ca sa o stropeasca. De fiecare data cand ploua, apa e depozitata.

Iar apa pe care o foloseste prin gospodarie se incalzeste de la soare. Mintea agera de matematician l-a facut sa creeze o oglinda parabolica.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:“A fost nevoie de aproximativ 15 minute ca apa din acest ceau nsa inceapa a fierbe la oglinda parabolica creata de Anton Port. Tot de ce e nevoie este soarele, iar odata ce bucatile de oglinda intra in contact cu razele solare se formeaza o temperatura de pana la 1500 de grade.”

Anton Port mai este cunoscut si pentru rastigniri sculptate in lemn. Cateva cruci si obiecte din lemn le pastreaza in Casa Mare, alaturi de cartile scrise de el si alte inventii, cum ar fi acest patefon.  

La final de excursie in casa lui muzeu, Anton Port musafirii sunt indemnati sa-si lase impresiile intr-un jurnal. Jurnalul il are din anul 1997 si de atunci aproape oricie i-a calcat pragul a scris un mesaj personalizat.