De două luni fără electricitate și gaz. În aceste condiții locuiesc oamenii care au revenit în apartamentele lor din blocul de la Durlești, mansarda căruia a ars în luna mai. Locatarii spun că au apelat de nenumărate ori la responsabili pentru a fi reconectați la lumină, însă fără rezultat. Administratorul clădirii susține și el că a sunat peste tot, dar nu a primit un răspuns clar. Între timp, astăzi a fost finalizat acoperișul temporar al clădirii.
„Aici tot e conectat, da aici nu, lampă nu e, nu avem nimic.”
Alina Cazacliu își are apartamentul la etajul 6. La două săptămâni după incendiu, a revenit cu soțul și cei doi copii mici în locuința lor.
Alina CAZACLIU, LOCATARĂ: „Avem două luni de la incendiu exact, nu avem electricitate, avem doar apă.”
Femeia spune că nu au curent electric, gaz și apă caldă. Astfel, și-a cumpărat o plită portabilă de gaz și seara folosește lanterne și lumânări pentru a avea lumină.
„Asta pentru baie o folosesc și în casă încă se vede până se întunecă. O pun la soare se încarcă și avem lumină.”
Alina CAZACLIU, LOCATARĂ: „Când întrebăm, nu știu, că nimeni nu își ia responsabilitatea, că nu știu de ce acolo, toți dau din umeri și noi stăm așa. Ne chinuim, încărcăm telefoanele la magazin. Nu avem electricitate deloc, nu avem unde spăla o haină, unde face o mâncare caldă. La administratorul blocului ne-am adresat, a spus că cei din primărie nu doresc să își ia responsabilitate.”
Alina Cazacliu spune că majoritatea locatarilor au revenit să trăiască în bloc, în pofida condițiilor grele.
„Acum o săptămână am revenit, dar dacă nu vor conecta lumina ne vom duce înapoi pe la rude că e greu. E greu cu copiii, foarte greu, mai ales urcatul acesta încolo încoa, sus jos fără ascensor. Și în casă fără lumină, copiii cam se sperie.”
Administratorul blocului spune că a apelat la primăria Durlești, dar și la Premier Energy, companie care asigura blocul cu lumină, însă nu a primit de nicăieri un răspuns clar care este procedura de reconectare.
Oleg GHERASIM, ADMINISTRATORUL BLOCULUI: „Un răspuns concret nu ni-l dă nimeni. O să vină, nu o să vină, sărmanii oameni.”
Am trimis o solicitare la Premier Energy pentru a afla de ce blocul nu are lumină și când va fi conectat, dar nu am primit până acum un răspuns. După stingerea incendiului, nimeni însă nu a verificat care este starea rețelelor electrice. Am telefonat și responsabilii de la primăria Durlești, iar viceprimarul avea telefonul deconectat. Între timp, astăzi, la două luni de la incendiu, au fost finalizate lucrările la acoperișul provizoriu.
Mihai LAZARIUC, REPREZENTANTUL COMPANIEI DE CONSTRUCȚII: „Dificultăți au fost foarte multe pentru că vedeți casa e destul de înaltă, bate vântul permanent aici, liniile de înaltă tensiune. În casă nu va ploua. Este un acoperiș provizoriu până se va face expertizarea și organele competente vor lua decizii când va fi demolat acoperișul provizoriu și se va face unul nou.”
Pentru construcția acoperișului provizoriu Guvernul a alocat circa 1,3 milioane de lei din bugetul de stat.
Mihai LAZARIUC, REPREZENTANTUL COMPANIEI DE CONSTRUCȚII: „Acoperișul este montat cu tablă cutată. Este un material care poate ține și 15-20 de ani.”
Incendiul, care s-a produs pe 16 mai din cauza nerespectării regulilor de siguranță în timpul unor lucrări cu foc deschis, a scos la iveală un șir de alte încălcări grave. Mansarda a fost construită ilegal, iar blocul înălțat într-un loc interzis. CNA a deschis un dosar penal pe infracțiuni conexe corupției. Au fost desfășurate percheziții, iar 10 persoane au statut de bănuit. Potrivit planului urbanistic general al orașului Durlești, pe strada Tudor Vladimirescu, unde e construit imobilul, trebuie să existe doar case individuale cu cel mult 2 nivele, însă la periferia drumului sunt înălțate zeci de blocuri multietajate, lângă liniile de înaltă tensiune. Pro TV a depus o cerere la Primăria Durlești pentru a face rost de actele permisive emise pentru construcția mai multor imobile de pe strada Tudor Vladimirescu și pentru a afla cine este proprietarul și cum au fost obținute autorizațiile, însă responsabilii de acolo ne-au răspuns că informația nu reprezintă interes public și încalcă legea privind datele cu caracter personal, un răspuns criticat și considerat abuziv de organizațiile de media.