Locuitorii din stanga Nistrului au mers astazi la urne. Acolo au loc asa-numitele “alegeri prezidentiale”, la care s-au inscris doi candidati, unul din ei fiind actualul lider al regiunii, Vadim Krasnoselskii. Al doilea candidat este mai putin cunoscut localnicilor din stanga Nistrului. Scrutinul nu este recunoscut de Chisinau si de comunitatea internationala.
Cele 255 de sectii de votare din stanga Nistrului s-au deschis la ora 7. Transnistria a preluat practica rusa si a organizat alegeri care au durat trei zile. Votul a inceput de vineri si s-a incheiat astazi, iar asa-numitul scrutinul va fi validat indiferent de prezenta la vot, pentru ca pragul electoral a fost anulat. Aceasta femeie a fost prima care a votat in aceasta dimineata, la una dintre sectii de votare.
“Cine daca nu noi. De noi depinde viata noastra de mai departe, dezvoltarea societatii noastre si soarta.”
Oamenii spun ca au votat pentru un viitor mai bun.
“Pentru viitor, ca sa fie pace, sa nu fie probleme.”
“Votez in primul rand pentru Rusia, pentru pamantul nostru, pentru toti oamenii buni.”
Membrii birourilor electorale spun ca prezenta la vot a fost mai mare fata de anii trecuti.
“Se voteaza foarte activ. Biroul nostru electoral este cel mai mare din oras. In acest an este neobisnuit faptul ca multe persoane au votat inainte de timp, atat in comisiile teritoriale, cat si pe 10 si 11 decembrie.”
Oamenii trebuie sa aleaga intre doi candidati, unul dintre ei fiind actualul lider, Vadim Krasnoselski, sustinut de holdongul Sherrif. Acesta a venit astazi sa voteze impreuna cu sotia sa.
Vadim KRASNOSELSKI, LIDERUL DE LA TIRASPOL: “Pentru stabilitate, pentru pace. Alegerile de azi se desfasoara cu presiune externa, dar asta era si clar, nu este nimic uimitor.”
Singurul contracandidat al lui Krasnoselski este Serghei Pinzari, o persoana necunoscuta oamenilor din stanga Nistrului. Acesta este un locuitor din Grigoriopol, care anterior a fost deputat local. Alti cinci candidati care si-au inaintat dosarele nu au fost acceptati de asa-numita Comisie Electorala din regiune.
Potrivit presei locale, pentru a monitoriza acest scrutin, au ajuns cateva persoane din regiunile separatiste Osetia de Sud, Abhazia si din Nagorno-Karabah. Acum doua zile si cativa politologi din Rusia s-au pornit sa urmareasca alegerile, dar au fost intorsi din drum de politia de frontiera, intrucat nu au avut un motiv intemeiat sa se afle pe teritoriul Republicii Moldova, ne-au spus atunci responsabilii de la Ministerul de Externe. Potrivit lor, asa-zisii observatori vin din partea unor organizatii dubioase. Reprezentantii institutiei au indemnat partenerii externi sa nu trimita observatori la asa-numitele alegeri din regiunea transnistreana, precizand ca procesul este unul nelegitim. Si presedintele Maia Sandu a spus anterior ca autoritatile de la Chisinau nu recunosc scrutinul.
Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Noi consideram ca aceste alegeri sunt nelegitime. De aceea nu avem niciun fel de asteptari.”
Iar Biroul pentru Politici de Reintegrare a anuntat ca asa-numitele alegeri din stanga Nistrului sunt considerate nule din punct de vedere juridic, avand in vedere ca se desfasoara in afara cadrului constitutional si a legislatiei Republicii Moldova, dar si cu incalcarea standardelor democratice internationale.