Incepand cu anul viitor cetatenii Republicii Moldova nu vor putea cumpara cu bani cash apartamente mai scumpe de 71 de mii de euro sau masini cu o valoare mai mare de circa 36 de mii de euro. O lege care prevede limitarea platilor in numerar pentru persoanele fizice a fost votata astazi in lectura a doua. Prin aceasta lege autoritatile sustin ca vor sa previna spalarea banilor sau finantarea activitatilor ilegale in contextul amenintarilor hibride la adresa tarii.
Radu MARIAN, PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET SI FINANTE: „Masura de a limita valoarea maxima a tranzactiilor in numerar. In cazul achizitionarii apartamentelor la 100 de salarii medii, ceea ce e aproximativ 1,4 milioane lei si in cazul automobilelor la 50 de salarii medii, ceea ce e aproximativ 700 de mii de lei.”
Astfel, avand in vedere ca aceste bunuri sunt cel mai des vandute in valuta straina, asta inseamna ca moldovenii nu vor putea cumpara, cu bani cash, apartamente mai scumpe de 71 de mii de euro si masini cu o valoare de peste 35,5 mii de euro. Daca bunurile vor depasi aceste sume, platile vor fi efectuate prin transfer.
Presedintele comisiei economie, buget si finante sustine ca motivul aprobarii acestui proiect este faptul ca numerar excesiv in economie inseamna si riscuri crescute de spalare de bani si finantarea activitatilor ilegale.
Radu MARIAN, PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET SI FINANTE: „Mai ales in contextul amenintarilor hibride pe care le avem in Republica Moldova si incercarile anumitor grupari criminale de a finanta activitati ilegale, cum ar fi mituirea primarilor, deputatilor si inclusiv din acest motiv venim cu acest proiect.”
Autoritatea ce va verifica respectarea acestei legi va fi serviciul fiscal de stat, afirma Radu Marian, iar pentru incalcarea limitelor la efectuarea si incasarea platilor in numerar, se vor aplica amenzi in marime de la 3, la 10% din suma. Autorii proiectului sustin ca va fi introdus si mecanismul de declaratie pe proprie raspundere.
Radu MARIAN, PRESEDINTELE COMISIEI ECONOMIE, BUGET SI FINANTE: „Inseamna ca atunci cand se va depune numerar la un prestator de servici de plata, cum ar fi o banca, cetateanul va trebui sa semneze o declaratie in care confirma ca aceasta suma provine dintr-o sursa legala si isi da acordul ca intr-o eventualitate acesti bani sa fie verificati de institutiile de stat.”
Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontarilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plati percepute de prestatorii de servicii de plata din Republica Moldova nu vor putea depasi 0,1% din suma tranzactionata prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Noile reglementari vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2025. In UE aceasta limita de plati in numerar reprezinta 10 mii de euro la orice tranzactie.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.