Tratament mai puțin ofensiv și mai rapid pentru femeile diagnosticate cu cancer de col uterin, datorită unui aparat modern de radioterapie. Acesta a fost pus în funcțiune la Institutul Oncologic, unde deja 90 de paciente primesc tratament mai eficient. Aparatul de radioterapie 3D a fost achiziționat cu suportul Agenției Internaționale de Energie Atomică și a costat peste 300 de mii de euro.

Micoleta CIOBANU, ȘEFA SECȚIEI BRAHITERAPIE, INSTITUTUL ONCOLOGIC: "Prin acest tub are loc livrarea sursei din aparat în tumoare. Datorită planificării 3D, noi livrăm iradiere exact în restul tumoral pe care îl avem, iar organele adiacente: vezica urinară, rectul, intestinul, primesc doze minimale de iradiere."

Astfel, tratamentul pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin a devenit mai eficient, inofesiv și rapid. Această formă de tratament, Brahiterapie, durează 15 minute, pentru o ședință, și se realizează cu anestezie, iar ulterior specialiștii pot vedea evoluția tumorii, de la o ședință la alta, datorită tomografiei computerizate.

Octavian CORDUN, ȘEFUL DEPARTAMENTULUI FIZICĂ MEDICALĂ, INSTITUTUL ONCOLOGIC: "În dependență de regresul tumorii pe care-l vedem, putem să micșorăm volumul iradiat. Acest lucru ne oferă o mai bună toleranță a tratamentului, iar organele de risc, aflate în vecinătatea tumorii, primesc o doză mai mică."

Tratamentul prin Brahiterapie 3D este gratuit la Institutul Oncologic. Aparatul a fost pus în funcțiune în luna ianuarie, iar de atunci 87 de pacinte au reușit să facă peste 300 de ședințe de radioterapie. Aparatul a fost achiziționat de Ministerul Sănătății, cu suportul financiar al Agenției Internaționale de Energie Atomică, ce a donat peste 300 de mii de euro. 

În fiecare an, peste 10 mii de oameni din țara noastră sunt diagnosticați cu diferite forme de cancer, iar 300 de femei, anual, fac cancer de col uterin, potrivit datelor oferite de autoritățile din sănătate. Asta înseamnă că în fiecare zi, cel puțin o femeie din Moldova este diagnosticată cu această maladie, iar o dată la 3 zile se înregistrează un deces din cauza bolii. Potrivit ANSP, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și efectuarea testului citologic.