Afacere la puterea a doua! Două generații familie din satul Slobozia Mare, raionul Cahul, și-au unit puterile și au dezvoltat un concept turistic, care le aduce nu doar vizitatori, ci mai cu seamă plăcerea de a transforma localitatea într-un loc prosper. În timp ce fiul a dezvoltat o cramă și face vin de calitate, mama sa gătește bucate tradiționale locale și învață turiștii secretele bucătăriei de la Slobozia Mare. Totul a fost posibil cu suportul Uniunii Europene, care a făcut ca visul familiei să devină realitate.
„N-aș spune că e ușor, dar e frumos, pentru că suntem cu toții implicați și ne place.”
„Specificul casei noastre sunt bucatele tradiționae de la Slobozia Mare.
Suntem acasă la Nicolae și Ina Minciună din satul Slobozia Mare. Aici, sub soarele arzător, se coc nu doar strugurii, ci și mica lor afacere de familie.
Nicolae MINCIUNĂ, VINIFICATOR, SLOBOZIA MARE, CAHUL: „Care deja de 5 ani se străduie să dezvolte vinificația în Moldova și să producă vinuri de autor.”
Așa că soții Minciună au pus pe roate un vis pe care de mult îl vizualizau – să aibă propria cramă cu vinuri care...
Ina MINCIUNĂ, SOȚIA: „Spun o poveste, care transmit o emoție și care trebuiesc savurate.”
Nicolae MINCIUNĂ, VINIFICATOR, SLOBOZIA MARE, CAHUL: „Este un vin cu o fermentare îndelungată, cu un nivel ridicat de alcool și conținut de zahăr natural înalt, un vin dens, uleios cu un potențial de învechire mare.”
Dar până a vedea propriul vin în pahar, a fost cale lungă. Pentru început, soții Minciună și-au plantat propria podgorie, cu soiuri alese, care cresc pe Dealul Sărăieni, una dintre cele mai vechi așezări din Slobozia Mare.
Nicolae MINCIUNĂ, VINIFICATOR, SLOBOZIA MARE, CAHUL: „Aici avem fetească albă regală și viorica, aproape 90 de arii, iar un pic mai la deal creștem feteasca neagra și rară neagră.”
Ina MINCIUNĂ, SOȚIA: „Aici este locul unde noi muncim, ne dezvoltăm dar și ne găsim liniștea.”
Strugurii culeși ajung în zona de producere, pe care Ina și Nicolae au construit-o în curtea casei, tot aici se află și sala de degustare, dar și beciul, care depozitează cele 5 mii de sticle de vin, pe care soții le produc anual. Toate acestea au putut fi posibile după ce familia a câștigat mai multe granturi oferite de Uniunea Europeană, iar banii i-au investit în utilaje și echipamente.
Ina MINCIUNĂ, SOȚIA: „Fiecare proiect, fiecare bănuț venit în ajutor te face să vrei mai mult, să te dezvolți și să obții experiență.”
De suportul Uniunii Europene a beneficiat și mama lui Nicolae, cunoscută de localnici ca Tanti Mașa.
„- Bine ași venit la Slobozia Mare, la casa rurală, La tanti Mașa.”
Datorită unui grant european, Maria Minciună, la ai săi 64 de ani, a reușit să își transforme pasiunea pentru gătit, într-o afacere și să deschidă acasă un atelier gastronomic, dotat cu toate cele necesare.
Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „Aici, în atelierul sau gastronomic Maria Minciuna dă o nouă viață rețetelor tradiționale din Slobozia Mare. Cu ingrediente sută la sută naturale și bio, în aceste momente se gătește "cuscuți", un deliciu culinar, care este cartea de vizită a localității.”
Maria MINCIUNĂ, ANTREPRENOARE, SLOBOZIA MARE, CAHUL: „E o mâncare tradițională de la Slobozia Mare, care se face la nunți, evenimente. Se folosește bulgurul de grâu, cu ou și făină, și se face neapărat în covata de lemn. Se fierbe în bulion și se servește cu carne de găină.”
Maria Minciună a obținut un grant în valoare de peste 4 mii de euro în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.
Maria MINCIUNĂ, ANTREPRENOARE, SLOBOZIA MARE, CAHUL: „Pentru noi a fost de mare ajutor. Fiind la vârsta de pensionare, noi nu aveam de unde să obținem atâtea utilaje, dar cu ajutorul granturilor europene am reușit să deschidem și să mergem înainte.”
După o excursie la cramă și un ospăț tradițional, turiștii pot beneficia și de cazare, în curtea țărănească a familiei Minciună, iar în acest mod se dezvoltă și se valorifică turismul rural din sudul țării.