Ucraina a oprit azi transportul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său. Astfel închiderea celei mai vechi rute de gaz a Rusiei către Europa pune capăt unui deceniu de relaţii tensionate, provocate de capturarea Crimeei de către Rusia în 2014. UE spune că este pregătită, chiar dacă acest lucru înseamnă să accepte gaz mai scump livrat din alte părţi. Ţările care încă mai cumpărau gaz rusesc livrat prin Ucraina, precum Slovacia şi Austria, au făcut aranjamente pentru o aprovizionare alternativă.
Cea mai veche rută de export a gazelor ruseşti către Europa – un gazoduct construit în perioada sovietică – a fost înhis în această dimineață odată cu expirarea acordului de tranzit pe cinci ani dintre Rusia şi Ucraina.
Gherman GALUȘENKO, MINISTRUL UCRAINEAN AL ENERGIEI: „Toate pregătirile necesare pentru asta au fost efectuate de operatorii sistemului de transport al Ucrainei și suntem absolut liniștiți în ceea ce privește funcționarea sistemului nostru de gazificare, fără tranzitul gazului rusesc.”
La rândul său, Gazprom a transmis într-o declaraţie pe Telegram că..
„Din cauza refuzului repetat şi clar exprimat al părţii ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsit de capacitatea tehnică şi juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025.”
Ucraina a refuzat să negocieze un nou acord de tranzit, renunţând astfel la venituri de aproximativ 800 de milioane de dolari pe an din tarife de tranzit. În acelaşi timp, Gazprom va pierde aproximativ 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina. Comisia Europeană a minimalizat impactul opririi exporturilor de gaze rusești către Europa prin Ucraina. UE şi-a redus drastic dependenţa de gazul rusesc după declanşarea războiului din Ucraina, apelând la surse alternative de gaze, precum Statele Unite, Qatar şi Norvegia.
Henry MEYER, ANALIST BLOOMBERG: “Europa importa 40 la sută din gaz din Rusia, acum această cantitate a scăzut la 8%. Este clar că impactul este mult mai mic decât cel care ar fi fost înainte de război. Oricum pentru acceste țări, Slovacia folosește 90% de gaz din Rusia, Ungaria ia 50%, deci pentru aceste țări impactul va fi mare.”
Slovacia, Austria și Ungaria, şi-au asigurat deja surse alternative de aprovizionare, iar analiştii anticipează un impact minim asupra pieţei.
Philipp LAUSBERG, ANALIST IN ENERGIE: “Există alternative, dar sunt tendințe că vor fi mai scumpe decât gazul rusesc. Impactul se va simți în special în Austria, Ungaria și Slovacia unde prețul gazului va crește și asta va avea un impact asupra prețului prentru consumatori, asupra costurilor de trai și prețul în industrie.”
Oprirea fluxurilor de gaze ruseşti prin Ucraina este de natură să crească cererea europeană de GNL mai scump, pentru care Asia este, de asemenea, concurentă. Oficialii UE au insistat asupra faptului că blocul comunitar poate trăi fără aprovizionarea cu gazoducte ruseşti, chiar dacă acest lucru înseamnă să accepte gaz mai scump livrat din alte părţi.