Ucraina lucreaza la largirea albiei raului Nistru de pe teritoriul sau pentru a asigura functionarea celei mai mari hidrocentrale din Europa. Sunt declaratiile fostei deputate PPDA, Inga Grigoriu, care face referire la o investigatie jurnalistica. Grigoriu acuza Ministrul Mediului de tacere si de faptul ca nu intervine pentru a opri lucrarile. Ministra, Iuliana Canataragiu sustine ca nu detine oficial astfel de informatii, precizand ca Chisinaul si Kievul inca nu au ajuns la un acord in acest sens.

Publicat:15.11.2021, 21:55

Saptamana trecuta portalul international balkaninsight.com a publicat o investigatie care releva ca in Ucraina este largita albia raului Nistru. Autorul materialului sustine ca lucrarile au loc pe teritoriul tarii vecine, la hotarul cu Republica Moldova, dupa ce autoritatile noastre nu au oferit un raspuns la solicitarea ucrainenilor privind arendarea unui segment de teren moldovenesc. 

Ilie GULCA, JURNALIST DE INVESTIGATIE LA CENTRUL DE INVESTIGATII JURNALISTICE DIN MOLDOVA:„In ziua in care am vizitat aceste obiective, am observat ca pe acest segment Novodnestrovsk si la hotarul cu Moldova era foarte putina apa in Nistru. Apa din fluviu era, in aceasta perioada, pompata intr-un bazin superior imens amenajat in satul Vasilevka. Si in orele de varf cand consumul de energie electrica este mai mare, apa din bazinul din Vasilevka, este deversata inapoi in Nistru producand energie electrica.”

Ilie Gulca sustine ca apa pompata poate fi tinuta in acel bazin de acumulare si cate o saptamana, perioada in care nu exista debit pe Nistru nici amonte si nici in aval de Naslavcea. In urma acestei investigatii, si deputatii Platformei DA au batut alarma, solicitand Ministrului Mediului sa vina cu mai multe detalii referitor la acest subiect.

„Tacerea Ministerului de resort al RM creeaza confuzii si neclaritati privind procesul de negociere.”

Ministra mediului sustine ca nu stie nimic despre acest lucru. Iuliana Canataragiu afirma ca procesul de negociere cu Ucraina pe acest subiect este unul dificil.

Iuliana CANTARAGIU, MINISTRA MEDIULUI:„- Cunosteti daca la moment se fac intr-adevar lucrari acolo? 

- Oficial noi nu cunostem. Ceea ce am vazut din investigatia jurnalistica. Imediat, urmare a acelui articol am transmis o scrisoare catre autoritatile din Ucraina, oficiala, pe canale diplomatce prin care am solicitat sa dea explicatii, ce se intampla.”

Potrivit Iulianei Canataragiu, desi a fost creata o comisie speciala pentru discutiile cu autoritatile Ucrainei, pe acest subiect, inca nicio sedinta nu a avut loc.

Iuliana CANTARAGIU, MINISTRA MEDIULUI:„Sunt multe aspecte care nu sunt prevazute. De exemplu chiar si modul de monitorizare bilaterala a procesului de functionare. Ce se intampla in cazul in care agentii economici nu respecta aceste reguli? Cum ei sunt trasi la raspundere? Cum ei sunt pusi in conditiile in care sa recupereze prejudiciul cauzat din cauza nerespectarii? Cum ei sunt verificati? Si asa mai departe.”

Iuliana Cantaragiu sustine ca a planificat o vizita in Ucraina ca sa vada ce se intampla la acel Complex, dar autoritatile ucrainene au cerut amanarea vizitei ca sa fie mai bine pregatita. Facand referire la surse diplomatice de la Kiev, anticoruptie.md scrie ca autoritatile ucrainene au promis sa sustina tara noastra in rezolavrea conflctului transnistrean, iar in schimb, Chisinaul ar urma sa inchida ochii la lucrarile de la complexul hidroenergetic nistrean. Constructia Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsk a fost inceputa in 1973 si, potrivit proiectului, urmeaza sa fie finalizata pana in 2035, autoritatile din ucraina intentionand sa instaleze 7 generatoare, ceea ce ar duce la constructia celei mai mari hidrocentrale din Europa – Centrala Hidroelectrica de Acumulare prin Pompare Nistreana. Proiectul, insa nu prevede nicio garantie de mediu pentru Republica Moldova. Potrivit ministrei, in prezent riscul cel mai mare il constituie o scadere a calitatii si cantitatii apei, lucru care ar putea afecta asigurarea consumatorilor cu apa suficienta si de calitate buna. Iuliana Cantaragiu a mentionat ca in prezent are solutii, dar deocamdata nu le poate enunta, ca sa nu piarda teren in procesul de negocieri cu Ucraina.