Republica Moldova ar putea fi decuplată de Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Într-un interviu pentru Europa Liberă, comisarul european pentru extindere, Marta Kos, a declarat că UE analizează o astfel de opțiune, menționând în același timp că țara noastră este un student bun în îndeplinirea sarcinilor pentru aderare. În acest context, oficialul european nu exclude că atâr Moldova, cât și Ucraina, ar putea să deschidă toate grupurile de capitole de aderare până la sfârșitul acestui an.
Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, comisarul european a spus că UE nu exlude ca să decupleze Moldova de Ucraina în parcursul său european.
Marta KOS, COMISARUL EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: „Noi deja discutăm cu statele membre despre ce să facem, pentru că niciun stat membru nu se opune ca să fie deschis primul cluster cu Moldova și eu sper că vom găsi o soluție în curând ca să fie deschis primul și celelalte clustere în acest an.”
Iar acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în luna iunie, când se așteaptă ca la Bruxelles să fie luate o serie de decizii privind extinderea.
Marta KOS, COMISARUL EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: “ - Nu excludeți că o decuplare ar putea avea loc deja în iunie, de exemplu?
Nu.”
Asta în condițiile în care eforturile Ucrainei sunt blocate de Ungaria. Chiar și așa, comisarul european se arată încrezător că atât Moldova, cât și Ucraina, ar putea deschide toate grupurile de capitole de aderare până la sfârșitul acestui an.
Marta KOS, COMISARUL EUROPEAN PENTRU EXTINDERE: “- Credeți că toate cele șase clustere, pot fi deschise în acest an, pentru ambele țări, Moldova și Ucraina?
Da. Din punct de vedere tehnic, da, dar există un proces decizional în Consiliul European.”
Primul cluster este cel ce ține de valori fundamentale și presupune 5 capitole, fiind vorba de justiție, valori fundamentale, securitate, achiziții publice și statistică. Aceste capitole se deschid primele în procesul de aderare și se închid printre ultimele. În total sunt 33 de capitole pe care Chișinăul va trebui să le negocieze. Autoritățile de la Chișinpu își propun ca Republica Moldova să devină membru UE până în 2030.
Până acum Republica Moldova merge la pachet cu Ucraina în procesul de aderare la UE. Țara noastră a depus cererea de aderare în martie 2022, la câteva zile după ce același lucru a făcut Ucraina, după invadarea țării de către Rusia.