Cei mai talentati olari din tara si-au dat intalnire la festivalul Balciul Olarilor, desfasurat in satul Iurceni, raionul Nisporeni. Ulcioare, gavanoase, vase de lut sau de ceramica, toate erau la mare cautare de oamenii veniti sa se delecteze cu folclor si muzica populara. Mai mult, a fost amenajat si un atelier de olarit, iar fiecare doritor s-a putut simti olar pentru o zi.

Publicat:11.09.2022, 20:08

Ivan Prividiuc este olar de aproape 30 de ani si face obiecte din lut si ceramica, cu motive inspirate din folclor.

Ivan PRIVIDIUC, OLAR: „Aceasta colectie am pregatit-o special pentru festivalul Buciumul Olarilor. Acesta este simbolul pomul vietii, ceea ce inseamna legatura dintre secole si vremuri.”

Iar acesta este Sergiu Chetrari, din Mereni, Anenii Noi. Pasiunea pentru ocarina, instrument muzical stravechi, a descoperit-o acum 10 ani. In mod special, face ocarine pentru copii.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „La festival, oricine poate fi festival pentru o zi si asta pentru ca a fost amenajat un atelier de olarit. Asfel,indrumat de mesterul popular, poti sa confectionezi cu propriile maini un vas de lut.”

Adrian TRIBOI, OLAR: „Avem lut, apa si o roata de olarit.”

„Aici am olarit un bol, pe care vreau sa il darui mamei mele. Imi place mult tehnica, deoarece am mai incercat si anii trecuti la Buciumul Olarilor.”

Oamenii veniti la festival au putut sa se delecteze cu toate traditiile Moldovei: au ascultat muzica populara, au admirat dansuri si porturi traditionale si s-au intors acasa cu obiecte de lut.

„Vreau un ulcior de lut, pentru ca altfel se serveste vinul. Acum e toamna, facem vin, iar in lutul e mult mai bogat in vitamine.”

„Olaritul e de cand e omenirea. Fiindca stra-stra-stramosii nostri, primele vase pe care le-au avut, au fost din lut.”

Festivalul Balciul Olarilor a fost organizat de Centrul National de promovare si conservare a patrimoniului cultural imaterial.

Mariana DOBZEU, REPREZENTANT GRUPUL ORGANIZATORIC CNCPPCI: „Astazi avem 23 de mesteri participanti. Sunt dinastii de mesteri de olari si ceramisti, care tin la arta olaritului. Este un eveniment cu istorie, la care am reveit dupa o pauza de doi ani, cat a fost pandemia.”

Festivalul Balciul Olarilor se afla la cea de-a 32 editie.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.