Uleiul de măsline extravirgin contrafăcut invadează piața UE, scrie într-un comunicat Europol. Se întâmplă, în mare măsură, din cauza explodării prețurilor la uleiul de măsline de cea mai înaltă calitate. Din acest motiv, unii producători îl amestecă cu unul de calitate inferioară și îl vând la preț de extravirgin. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Moldova s-a autosesizat și a decis să verifice minuțios uleiul de măsline care ajunge pe piața de la noi.
Uleiul de măsline extravirgin este considerat aurul lichid. Asta pentru că produsul este un adevărat antioxidant și reprezintă un aliment care are calități alcaline, fiind potrivit pentru reglarea pH-ului din organism și a secrețiilor din stomac.
Franco SANNA, MANAGERUL GENERAL AL UNEI COMPANII IMPORTATOARE DE ULEI DE MĂSLINE: „Ne ține departe de boli cronice, ne ajută să avem o viață mai echilibrată, mai sănătoasă.”
Sunt câteva tipuri de ulei de măsline - extravirgin, virgin, ulei de măsline compus din ulei rafinat și virgin și ulei din turtă de măsline. Cel mai sănătos este considerat cel extravirgin, care poate fi consumat crud, datorită metodei de obținere și proprietăților acestuia.
Franco SANNA, MANAGERUL GENERAL AL UNEI COMPANII IMPORTATOARE DE ULEI DE MĂSLINE: „Reprezintă un suc de fruct. Este prima scrurgere pe care o primim de la măslinele care stau pe copac. Scurgerea trebuie să fie neapărat mecanică.”
În ultimii ani, uleiul de măsline extravirgin s-a scumpit, iar un litru a ajuns să coste circa 20 de euro. Se întâmplă, în mare măsură, din cauza secetei, care s-a abătut asupra Italiei și Spaniei, principalele țări producătoare de ulei de măsline.
Franco SANNA, MANAGERUL GENERAL AL UNEI COMPANII IMPORTATOARE DE ULEI DE MĂSLINE: „Niciodată nu a fost o creștere atât de rapidă și atât de consistentă. Această creștere inevitabil a adus la o fraudare încă mai mare din partea unor producători-distribuitori. Vinde prima scurgere, dar de fapt a amestecat două sau trei feluri de ulei.”
Adică, un amestec de ulei de calitate inferioară este vândut la preț de ulei extravirgin. În acest sens, la începutul anului, Europol a desfășurat o operațiune de combatere a fraudei alimentare. Au fost reținute 11 persoane și confiscate 260 de mii de litri de ulei de măsline contrafăcut. Și autoritățile de la noi s-au autosesizat. În premieră, specialiștii de la ANSA au prelevat probe de ulei de măsline, de la 6 producători diferiți, pentru a determina autenticitatea produselor. Verificările au fost făcute în UE, iar neconformități nu au fost depistate.
Marina DINTIU, ȘEFA DIRECȚIEI SIGURANȚA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ: „La două probe au fost mici abateri de la norme, însă acestea rămân în limitele admisibile. Aici poate fi vorba de varierea genului de materie primă.”
Dar cum se poate asigura consumatorul simplu că uleiul luat de pe raftul unui magazin nu este contrafăcut? Responsabilii dau asigurări, loturile neconforme nu trec frontiera țării.
Marina DINTIU, ȘEFA DIRECȚIEI SIGURANȚA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ: „Produsele trebuie să fie însoțite de certificate de calitate, totodată se verifică corespunderea acestor certificate cu loturile care sunt în camion. În cazul în care nu există legătură, inspectorul interzice sau restricționează intrarea în țară.”
În același timp, consumatorii sunt îndemnați să verifice eticheta produsului foarte minuțios. Asta pentru că unii producători recurg și la alte șiretlicuri. Din cauza majorării prețurilor, aceștia au început să amestece uleiul de măsline cu cel de floarea soarelui, de exemplu, lucru permis, de altfel. Consumatorii sunt ademeniți cu prețuri mici, fără a observa că, de fapt, undeva în colț este scris mărunt că este vorba de un amestec de uleiuri.
Franco SANNA, MANAGERUL GENERAL AL UNEI COMPANII IMPORTATOARE DE ULEI DE MĂSLINE: „Dacă vorbim de un preț la raft deja dubii trebuie să avem dacă vedem un litru de ulei extravirgin care este sub 370-380 de lei.”
Așadar, eticheta trebuie să fie una clară, transparentă și să ofere cât mai multe informații. De exemplu, trebuie să fie menționat dacă extragerea este una mecanică sau ce fel de măsline au fost folosite.
Franco SANNA, MANAGERUL GENERAL AL UNEI COMPANII IMPORTATOARE DE ULEI DE MĂSLINE: „Pentru a fi mai siguri, ar trebui să optăm pentru produsel DOP sau IGP, am în vedere denumirea origine protejată sau indicația geografică protejată. Sunt desigur mai scumpe, dar pe de altă parte ne garantează că vorbim de un produs autentic, sănătos.”
Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: „În același timp, ANSA recomandă populației să cumpere uleiul de măsline din locuri autorizate, ambalajul sa fie din sticla, nu din plastic, să țină cont de temperatura de depozitare și să evite procurarea produselor pe care este scris amestec de uleiuri vegetale. Mare atenție și la termenul de valabilitate.”
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.