Dupa ce Consiliul Audiovizualului a emis o dispozitie prin care ziaristii se pot limita la patru institutii pentru a se informa, astazi, dispozitia a fost anulata. Se arata intr-un comunicat emis de CA.

"Conducandu-ma de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale Cooperarea cu societatea civila si tinand cont de faptul ca Dispozitia nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici in randul mai multor jurnalisti si ONG-uri (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Presei Independente, Centrul de Investigatii jurnalistice, Asociatia Presei Electronice, Centrul Acces-info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociatia Telejurnalistilor Independenti, RISE Moldova, Asociatia Jurnalistilor de Mediu si Turism Ecologic din Republica Moldova, Platforma Nationala a Forumului Societatii Civile din Parteneriatul Estic), care au calificat-o drept „abuz” si „cenzura” a autoritatii de reglementare in domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, in scopul calmarii spiritelor din societate, declar ca anulez respectiva dispozitie.

Totodata, textul respectivei dispozitii va fi supus dezbaterilor in cadrul proximei sedinte publice a Consiliului Audiovizualului. Va asigur de faptul ca membrii Consiliului Audiovizualului vor lua in consideratie toate opiniile, viziunile, criticile si temerile exprimate in aceste zile.

Concomitent, vin cu urmatoarele precizari:

Am emis la 24 martie 2020 Dispozitia nr. 02 luand in consideratie faptul ca traversam o perioada critica, extrem de grava din toate punctele de vedere, dictata de expansiunea pandemica a noului Coronavirus (COVID-19), tinand cont de instituirea starii de urgenta pe teritoriul Republicii Moldova, in scopul actionarii in regim de putere publica si in vederea realizarii interesului public al Consiliul Audiovizualului (CA), in calitatea sa de garant al interesului public si de unica autoritate de reglementare in domeniul serviciilor media audiovizuale.

Dispozitia nr. 02 din 24 martie 2020 nu a fost semnata de mine abuziv si unilateral, ci cu consultarea tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului, unii dintre ei venind cu sugestii si precizari. In final, in unanimitate, toti membrii Consiliului Audiovizualului au agreat textul acestei dispozitii.

In conditiile pericolului pandemiei COVID-19, nu a fost posibila convocarea fizica in cadrul unei sedinte publice a membrilor Consiliului Audiovizualului din considerentul evitarii riscului deplasarii la serviciu a membrilor si colaboratorilor CA. 

Luand in consideratie recomandarile mai multor ONG-uri de media, voi supune dezbaterii textul Dispozitiei nr. 02 din 24 martie 2020 (deja abrogate) in cadrul proximei sedinte a CA, sedinta pe care o voi convoca in regim de urgenta.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (art. 79 alin. (4) lit. b)), presedintele Consiliului Audiovizualului semneaza deciziile si alte acte emise de catre Consiliul Audiovizualului. Deci si alte acte, in cazul nostru fiind vorba despre o dispozitie, mai ales ca am avut agrementul tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului.

Regret enorm ca lucrurile au luat o asemenea turnura, mai cu seama in perioada starii de urgenta, cand trebuie cu totii, indeosebi media audiovizuala din Republica Moldova, sa gestionam mediatic cu multa prudenta deontologica si angajament civic efectele devastatoare generate de pandemia COVID-19. Sa nu alimentam prin intermediul surselor audiovizuale panica in societate, prin exprimarea de opinii insuficient argumentate si deseori parelnice. In vremuri de restriste trebuie sa fim disciplinati si sa avem un comportament profesional ireprosabil. Sa invatam lectia prin unitate si doar atunci vom depasi aceasta tragedie", se arata in comunicat semnat de Dragos VICOL, Presedintele Consiliului Audiovizualului.

Citeste si : ONG-urile de media sustin ca ultima decizie a Consiliului Audiovizualului este ilegala si ingradeste grav libertatea de exprimare a ziaristilor. Dragos Vicol, presedintele institutiei, a emis o dispozitie prin care limiteaza sursele jurnalistilor in contextul pandemiei de coronavirus si ii obliga sa renunte la propriile opinii