Guvernul tarii cere prelungirea starii de urgenta in contextul securitatii regionale si pericolul la adresa securitatii Republicii Moldova, dar si a securitatii aprovizionarii cu resurse energetice, cu inca 60 de zile. In acest sens, un proiect de lege a fost aprobat astazi de ministri in cadrul sedintei. Proiectul urmeaza a fi votat de catre deputati, la sedinta Parlamentului.
„La capitolul securitate sunt relevate riscuri asociate cu razboiul din Ucraina, cum ar fi, survolarea neautorizata si periculoasa a spatiului aerian al Republicii Moldova de rachete si caderea acestora, inclusiv piese acestora pe teritoriul nostru sau intensificarea fenomenului de emigratiune ilegala si altele, dar si lipsa pentru solutionarea sau diminuarea ostilitatilor militare.
La fel, riscurile externe sunt complimenate de riscurile din interiorul tarii prin diverse manifestari si intensificari ale razboiului hibrid, in forma de incercari de destabilizare, manipulare a spatiului informational si blocare a sistemului judecatoresc.”
La capitolul justitiei, mecanismele instituite anterior prin deciziile Comisiei Situatiei Exceptionale pentru atenuarea riscurilor in domeniul justitiei inca mai sunt necesare pana la adoptarea cadrului normativ definitiv care la moment este in stadiu de elaboare.
In sectorul energiei, se mentine acelasi risc manifestat prin nerezervarea unui volum deplin a capacitatilor de transport de gaze de catre Gazprom pentru luna aprilie, volumul contractat fiind diminuat cu circa 30 la suta. Desi exista in prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani dintre Moldovagaz si Gazprom persista riscul rezilierii contractului din cauza neexecutarii auditului donatorilor datoriilor financiare. In acest caz necesarul de gaze naturale pentru malul drept va putea fi acoperit de catre Energocom, insa in cazul malului stang al Nistrului ar putea conduce la o criza umanitara si la imposibilitatea livrarii energiei electrice malului de drept de catre MGRES”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.
Starea de urgenta in Republica Moldova a fost instituita pe 24 februarie, odata cu izbucnirea razboiului in Ucraina, fiind periodic prelungita.