Judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie, care si-au anuntat demisia, nu vor putea pleca din functie in urmatoarele 30 de zile. Decizia a fost luata astazi de Comisia pentru Situatii Exceptionale, iar motivul ar fi inlaturarea blocajului din sistemul justitiei. Ministrul Justitiei sustine ca masura a fost luata si pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestatiilor depuse impotriva comisiei de prevetting.

Ultimul update: 31.03.2023, 17:29 Publicat:31.03.2023, 17:29

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, decizia a fost luata astazi de Comisia pentru Situatii Exceptionale, la propunerea ministrului Justitiei. Veronica Mihailov-Moraru a mentionat ca a fost necesara aceasta masura in contextul in care mai multi judecatori au depus cerere de demisie si exista riscul de intrerupere a functionalitatii Curtii Supreme de Justitie si o posibila stopare a examinarii dosarelor.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: “In cazul in care o buna parte a functiilor vacante existente la CSJ vor fi completate mai devreme, decizia in cauza poate fi revazuta in orice moment. Decizia este luata pentru a asigura interesul public, pentru continuarea procesului de examinare a dosarelor prioritare, inclusiv a contestatiilor depuse impotriva comisiei prevetting.”

Potrivit responsabililor de la guvern, decizia se refera la 5 judecatori care au ramas la Curtea Suprema de Justitie si nu vor putea depune demisia in urmatoarele 30 de zile, si la 7 judecatori care au depus recent cererea de demisie si care au mandatele valide pana astazi inclusiv, iar prin aceasta decizie, demisia le va fi suspendata si vor continua activitatea la CSJ. Expertul anticoruptie Maria Kalughin sustine ca decizia comisiei este neconstitutionala.

Maria KALUGHIN, EXPERT ANTICORUPTIE: “Decizia comisiei este una care are probleme de constitutionalitate, pentru ca prin aceasta, se legifereaza munca fortata, fapt inacceptabil intr-un stat care se predinde a fi democratic.”

Am incercat sa discutam cu mai multi judecatori de la Curtea Suprema de Justitie, insa acestia ne-au spus ca vor reveni ulterior cu o reactie.

Liliana CATAN, JUDECATOR LA CSJ: “Nu va pot comenta deocamdata nimic deoarece abia am intrat in casa si am deschis calculatorul si incerc si eu sa patrund in esenta. Am citit-o pe diagonala si este interpretabila. Mai mult o sa putem sa va spunem luni."

Valul de plecari de la Curtea Suprema de Justitie a inceput pe 14 februarie atunci cand Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisiile a 18 judecatori, printre care Ghenadie Plamadeala, Nadejda Toma, Elena Cobzac si Maria Ghervas. De asemenea, atunci au demisionat membrii CSJ care fac parte si din CSM - Petru Moraru, Victor Micu si Luiza Gafton. Pe 23 februarie, a fost inregistrat al doilea val de plecari. Printre cei care au ales sa plece se numara si Dorel Musteata, presedinte interimar al CSM, dar si Vladimir Timofti, presedinte interimar al CSJ. Atunci expertii au catalogat plecarile drept un sabotaj al judecatorilor care nu au vrut sa treaca vettingul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.