Au fost perchezitii in aceasta dimineata acasa la mai multi angajati ai Ministerului de Interne de la Comrat si Taraclia, care i-ar fi ajutat pe barbatii ucraineni sa fuga din tara. Potrivit MAI, acestia sunt suspecatati de crearea unui grup criminal organizat specializat in migratia ilegala a barbatilor din tara vecina, catre tarile UE.

Ultimul update: 21.11.2023, 11:03 Publicat:21.11.2023, 10:59

Ofiterii SPIA in comun cu procurorii PCCOCS au descins in aceasta dimineata acasa la mai multe persoane, inclusiv angajati ai MAI, din raioanele Comrat si Taraclia, implicati in organizarea migratiei ilegala a mai multor barbati ucraineni. Potrivit SPIA sunt vizati cetateni moldoveni si ucraineni, dar si si angajati ai Politiei de Frontiera, al Inspectoratului de Migratie si Politiei.

Natalia SEREMET, COMUNICATOR SPIA AL MAI: „In contextul razboiului din Ucraina si interzicerii de catre autoritatile ucrainene a parasirii teritoriului Ucrainei, de catre barbati incepand cu data de 25 februarie 2022, grupul mentionat de persoane a organizat trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova a cetatenilor ucraineni, prin zona verde, dupa care le facilitau perfectarea si legalizarea actelor de sedere pe teritoriul tarii noastre, ca ulterior cetatenii ucraineni sa poata calatori mai departe spre tarile Uniunii Europene.” 

In urma perchezitiilor au fost ridicate obiecte relevante dosarului penal. Suspectii, despre care nu se stie daca au fost retinuti, risca amenda de peste 67 de mii de lei sau inchisoare de pana la 7 ani. Potrivit BCC, de la inceputul razboiului, aproximativ 20 de mii de barbati au fugit din Ucraina pentru a evita recrutarea in armata. Multi au trecut ilegal grnita cu Moldova. Alti peste 21 de mii de barbati au incercat sa fuga, dar au fost prinsi de autoritatile ucrainene.