Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon a fost pus sub invinuire in dosarul Laundromat. Informatia a fost confirmata pentru PRO TV de catre Mariana Cherpec, procurorul responsabil de comunicare cu mass-media al Procuraturii Generale.
In replica, Veaceslav Platon a adus mai multe acuzatii la adresa autoritatilor, spunand ca "atunci cand se va schimba guvernarea, dosarul va fi inchis".
Veceslav PLATON:"Nu am stiut nimic despre asta, dar nici nu ma mira acest fapt. Este o adunatura de oameni incompetenti si iresponsabili. Atunci cand guvernarea se va schimba, toate aceste dosare vor fi inchise."
Intrebat cand va reveni in Republica Moldova si daca va fi prezent la procesele de judecata, Platon a spus ca nu planifica sa se intoarca in tara.
Veceslav PLATON:"De ce? Acolo nu exista legi, nu exista o sistema judecatoreasca, nu exista nimic. Exista doar Maia Sandu si mai multi oameni care fac asa cum spune ea, mai mult nimic."
In 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de inchisoare pentru ca ar fi obtinut un miliard de lei de la BEM. In mai 2020, procurorul General a declarat ca Veaceslav Platon ar fi fost condamnat ilegal in dosarul furtului miliardului si ca procurorii ar fi falsificat mai multe probe. Dupa doua saptamani, Platon a fost eliberat, iar acum doua luni, magistratii l-au achitat in dosarul fraudei bancare, la cererea procurorilor.
Veaceslav Platon a fugit din tara in luna iunie a anului trecut si este anuntat in cautare internationala de autoritatile de la noi.
Anul trecut, 40 de persoane au fost arestate in dosarul Laundromat, iar unele dintre acestea au fost plasate in arest pe un termen de un an. 15 judecatori au fost invinuiti in acest dosar, 13 fiind scosi de sub urmarire penala. Unul din ei a murit, iar altul s-a stabilit in SUA fiind dat in cautare internationala. Schema de spalare de bani prin sistemul bancar si judiciar din mai multe tari, inclusiv Republica Moldova, a fost deconspirata in 2014 de mai multi jurnalisti de investigatie. Valoarea acestor tranzactii a constituit peste 150 de miliarde de dolari, iar in Moldova au fost spalate peste 22 de miliarde.