Mâine este ultima zi pentru depunerea declarației pe venit a persoanelor fizice. Serviciul Fiscal de Stat informează că aceasta este obligatorie pentru cetățenii care au înregistrat creștere de capital din înstrăinarea unor bunuri, care au obţinut venituri mai mari de 360 de mii de lei anul trecut sau care doresc să se mute cu traiul în afara țării. Declarația poate fi depusă online în cazul celor, care dețin o semnătură electronică, dar și fizic la orice Direcție de deservire fiscală a Serviciului Fiscal de Stat.
Alina PUȘCAȘ, ȘEF ADJUNCT AL DIRECȚIEI METODOLOGIA IMPOZITELOR ȘI TAXELOR: „Persoanele fizice rezidente în Republica Moldova au obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit, în condițiile în care au înregistrat venituri sub formă de creștere de capital. Aici vorbim în cazul în care a înstrăinat un imobil, creșterea sub formă de capital se impozitează 50% din valoarea acesteia la cota standart de 12%.”
Se consideră creștere de capital dacă bunul imobil înstrăinat nu reprezintă locuința de bază a contribuabilului. A doua categorie de persoane care trebuie să depună declarația sunt cele care au înregistrat venituri mai mari de 360 de mii de lei anual.
Alina PUȘCAȘ, ȘEF ADJUNCT AL DIRECȚIEI METODOLOGIA IMPOZITELOR ȘI TAXELOR: „Excepție fiind veniturile din donații, royalty, dividente, de la jocurile de noroc câștigurile.”
De asemnenea, este obligatorie depunerea declarației pentru cetățenii care vor să-și restituie impozitul pe venit achitat în plus, cei care doresc să direcționeze 2% din impozitul pe venit unor organizații necomerciale sau cei care vor să schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova în altă țară. Durează mai puțin de 5 minute să depui declarația, spun inspectorii fiscali.
Viorica TROCIN, REPREZENTANT AL DIRECȚIEI DESERVIRE FISCALĂ BUIUCANI: „Declarația pe venit poate fi depusă în două modalități, cu prezență fizică, în baza buletinului de identitate, se prezintă la Serviciul Fiscal. Noi avem informația, precompletată, unde în baza dărilor de seamă depuse de către întreprinderi unde activeză persoana este stocată informația, de acolo se extrage și depune declarația, o semnează și atât. Avem un orar mai special de la 7:30 dimineața până la 19:00.”
De asemenea, declarația poate fi depusă și online, pemtru cei care au semnătură electronicî, termenul limită fiind tot mâine până la miezul nopții.
Alina PUȘCAȘ, ȘEF ADJUNCT AL DIRECȚIEI METODOLOGIA IMPOZITELOR ȘI TAXELOR: „În cazul în care contribuabilul înregistrează obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit și acesta nu și-a onorat obligația de a prezenta, acesta riscă o amendă de la 200 la 400 de lei și totodată o majorare de întârziere pentru fiecare zi de neachitare în termen.”