Un agricultor din Causeni, in acest an secetos, are o roada de invidiat. Se datoreaza tehnologiilor moderne cu care prelucreaza pamantul si metodelor speciale de mentinere a apei in sol. Barbatul a aflat despre ele in urma unui schimb de experienta de la fermierii din Marea Britanie si le implementeaza cu succes in tara noastra.
Vasile Tuircan din Ermoclia, Causeni a inceput sa-si stranga recolta de pe campuri. Tone de grau au fost aduse la depozit.
“Cum a fost seceta asta, inca multumim lui Dumnezeu.”
Vasile TURCAN, AGRICULTOR DIN ERMOCLIA: “Graul anul acesta este foarte calitativ, glutenul este de la 28 pana la 32. Anul acesta noi vrem sa iesim la export, dispunem de camioanele noastre.”
Vasile Turcan, care este agricultor povesteste ca a putut face fata anului secetos datorita noilor tehnologii de concetrare a apei in sol pe care le implementeaza de 3 ani.
Vasile TURCAN, AGRICULTOR DIN ERMOCLIA: “Pe campul dat am respectat tehnologia pro till, dupa cum vedeti si rezultatul e pe masura, ne straduim cat mai mult sa pastram apa in sol, la fel nu a fost prelucrat terenul, doar semanat in toamna si atat.”
Neprelucrarea solului aduce anumite beneficii - reanimeaza pamantul si creste procentajul de humus spune barbatul. Tehnica speciala ajuta muncitorii in acest sens. Este vorba de o semanatoare performanta si tractor pe sine, in tara fiind importate doar cateva de asa fel.
“In fata sunt discurile pentru a taia resturile vegetale care raman pe sol dupa cultura precedenta. Iar cu acestea sunt facute randuri pentru seminte.”
Semintele cresc sub un strat de resturi vegetale care dupa ploi, cat de slabe nu ar fi, mentin apa in sol.
“Dupa cum vedeti resturile vegetale raman pe sol, vedeti cat de perfect acopera ele solul si imaginativa cat de bine apara ele solul de temperaturi ridicate.”
Noiile tehnologii sunt implementate de argicultor si pentru alte culturi cum ar fi floarea soarelui sau rapita.
Vasile TURCAN, AGRICULTOR DIN ERMOCLIA: “Asemenea tehnologii a fost inventata in Marea Britanie se aplica acum pe larg in asa tari ca Ucraina, Germania, Polonia. Pentru tehnologia data avem doar stropitoare, semanatoarea si tractorul, combina, 4 utilaje care ne permit sa facem tehnologia data.”
Vasile Turcan sustine ca a aflat despre aceste tehnologii in urma unui schimb de experienta. Semanatoare de ultima generatie poate semana intr-o zi 30 de hectare de seminte. O parte din tehnica a fost achizitionata cu ajutorul Agentiei pentru interventii si plati in agricultura si a programului ENPARD oferit de Comisia Europeana “Suport pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala”. Doar 7 mii din cele peste 100 de mii de hectare de teren agricol existente in raioanele Causeni si Stefan Voda se prelucreaza dupa tehnologie moderna.