O retea internationala coordonata din Rusia si Ucraina duce o campanie de escrocare in masa a populatiei de varsta a treia din Romania: oamenii sunt atrasi cu reclame mincinoase postate pe internet, sunt convinsi sa renunte la tratamentele prescrise de medici si sa le inlocuiasca cu suplimente alimentare fantoma, care le pot pune viata in pericol.
*La mijloc este o afacere de zeci de milioane de euro, iar principalele victime sunt pensionarii si alte categorii de persoane neexperimentate in navigarea pe internet si in verificarea informatiilor. Impotriva lor se folosesc cele mai avansate tehnici de manipulare: sunt clonate site-urile unor institutii precum Ministerul Sanatatii, sunt furate identitatile unor medici care apar ca giranti ai suplimentelor fantoma si sunt folosite aplicatii care deviaza apelurile telefonice, astfel incat victimele sa nu mai poata da de urma celor care le-au vandut produsele.
*Reteaua se bazeaza pe studii de piata care tin cont de incidenta geografica a bolilor si de frecventa cautarilor facute pe internet pentru diverse afectiuni. Pornind de la aceste informatii, industria de fake advertising a creat suplimente alimentare si tehnici de manipulare pentru aproape orice, de la diabet si hipertensiune pana la prostata si hemoroizi.
*La aceasta campanie de escrocare participa si multe site-uri de presa, care isi monetizeaza traficul acceptand reclame mincinoase pentru tot felul de leacuri minune. Oamenii intra pe paginile web ale acestor publicatii ca sa citeasca stiri, iar la finalul articolelor gasesc calupuri de reclame care le vand iluzia ca se pot vindeca rapid de orice afectiune.
*Desi produsele sunt vandute in mod ilegal, nefiind avizate de Institutul pentru Bioresurse Alimentare (IBA), statul roman asista impasibil la aceasta uriasa inselatorie, aruncand vina pe vidul legislativ si lasandu-i pe consumatori singuri in fata escrocilor. In acest timp, alte tari europene au inceput sa ia masuri si sa-si avertizeze cetatenii cu privire la pericolele acestui fenomen.
*Recorder a stat de vorba cu victime ale acestei scheme frauduloase, cu oameni care au facut parte din ea si s-au retras cuprinsi de remuscari, cu autoritatile care o tolereaza, cu intermediarii care o speculeaza si cu cei aflati in umbra, in conturile carora se aduna zeci de milioane de euro.
Ca sa intelegeti cum functioneaza aceasta retea gigantica de escrocherie, faceti un exercitiu de imaginatie. Un pensionar care sufera de diabet scrolleaza pe telefon si ajunge la o stire care ii starneste interesul: „Anunt important de la Guvern, ce se va intampla cu pensiile!”.
Apasa si ajunge pe site-ul unei televiziuni importante, la care se uita frecvent si in care are incredere. Citeste articolul, nu afla mare lucru despre pensii, dar la final vede un alt titlu care ii atrage atentia: „Noua descoperire asupra diabetului ii lasa pe medici uimiti”. Formatul e asemanator cu restul articolelor de pe site, titlul suna a titlu de stire, asa ca omul apasa curios fara sa aiba habar ca a apasat pe o reclama platita.
Ajunge, astfel, pe unul din sutele de site-uri clonate, care promoveaza suplimente alimentare. Are sigla Ministerului Sanatatii si contine citate din mai multi medici, precum Alexandru Rafila. Toti vorbesc despre descoperirea unor medicamente minune. In galeria de mai jos sunt doar cateva exemple ale unor astfel de inselatorii.
In capul pensionarului se amesteca toate aceste informatii. A intrat pe site-ul unei televiziuni, apoi a vazut sigla Ministerului Sanatatii si a citit o declaratie a lui Alexandru Rafila, care recomanda un medicament minune. Site-ul televiziunii era real, dar declaratia lui Alexandru Rafila si pagina care continea sigla ministerului erau false. Batranul are sanse minime sa faca aceasta distinctie si sa constientizeze ca, in lumea virtuala, adevarul si minciuna pot fi separate de un singur click. Asa ca sunt sanse mari sa cada in capcana, sa isi introduca numarul de telefon si sa apese pe butonul „comanda”.
In cateva minute, batranul este sunat de operatorul unui call center care se recomanda medic sau farmacist si care aplica tehnici de manipulare in functie de profilul clientului. Mai jos puteti asculta o discutie intre un astfel de operator si un reporter Recorder care a jucat rolul de client interesat sa faca o comanda pentru un produs de slabit.
In spatele acestei povesti se afla o intreaga industrie, care actioneaza la nivel international. Am identificat sute de pagini de internet duplicate in mai multe limbi, cu prezentari similare sau chiar identice, in Romania si in multe alte tari. De exemplu, pentru diabet, reteaua vinde produse ca Dialine, Dianol, Suganorm, Insumed. Pentru hipertensiune, se vand, prin aceeasi metoda, produse cu nume precum Detonic, Normalife, Neocard, Recardio, Cardiline, Cardio NJR, HeartTonic. Dar numele suplimentelor se schimba constant, pentru ca reteaua inventeaza noi leacuri pe banda rulanta. Cand unele produse nu mai au succes intr-o tara sau fac obiectul unor articole de presa defavorabile, reteaua le inlocuieste cu altele. Practic, inventeaza alte nume de produse si schimba ambalajele, pastrand insa metodele de promovare.

„Salvati-va de moartea cauzata de infarct sau atac cerebral!”, anunta prapastios varianta in limba romana a unuia dintre site-uri, care promite vindecarea „pentru totdeauna” a hipertensiunii. Salvarea, promite pagina, vine de la Detonic, „un produs senzational elaborat de savanti”. „Incepeti tratamentul acum si deveniti absolut sanatosi”, scrie pe aceeasi pagina de internet, facandu-se referire la „savantii romani din Centrul de flebologie de stat” si la „teste clinice la Institutul de Cardiologie”. Nu se mentioneaza care centru si care institut de cardiologie si este citat un anume „Savinski Andrei, medic de categorie superioara, candidat in stiinte medicale, stagiu 30 de ani”.
Urmeaza marturiile unor pacienti despre cum Detonic le-ar fi salvat viata, iar unii demonizeaza medicamentele prescrise de medici. De exemplu, aflam de la „Lidia, Oravita, 61 de ani”, ca „scaderea tensiunii arteriale cu pastile duce la un infarct al creierului” si ca doctorul ei, „o doamna foarte inteleapta”, i-a prescris Detonic.
Un reporter Recorder s-a prezentat la telefon drept cardiac si a aflat de la consultantul de vanzari al produsului Detonic ca trebuie sa renunte la medicamentele prescrise de doctori pentru bolile de inima.
Pentru a comanda Detonic, reporterul Recorder a accesat una din miile de pagini create pentru astfel de produse. O verificare a „expertilor“ si a „marturiilor“ din site scoate repede la iveala indiciile unei inselatorii. Pagina nu are informatii de contact, nu dezvaluie identitatea producatorului si face trimiteri la institutii si experti care nu exista. De exemplu, o cautare pe Google a fotografiei expertului ne arata cum „doctorul Andrei Savinski” din Romania devine „dottore Armando Rossi” in Italia, „doktor der medizin Patrick Zwanger” in Germania, „medico Manuel de Oliveira” in Portugalia sau „doktor Vadasz Gzula” in Ungaria.
Pacientii care s-ar fi vindecat cu Detonic sunt la fel de fictivi. Pe alte site-uri in limba romana, care promoveaza produse prin aceeasi schema, „Lidia din Oravita” apare cu aceeasi marturie, difera insa doar numele medicamentului. Iar in alte tari, fotografia cu „Lidia din Oravita” e folosita de Katalin din Gyor (Ungaria), Lydia din Kardzhali (Bulgaria) sau Belma Tahirovic din Sarajevo (Bosnia).
Zeci de mii de romani afla de pe internet despre Detonic si despre alte suplimente alimentare promovate de aceeasi retea, care devin din ce in ce mai populare. In ultima luna, Detonic a fost cautat pe Google de peste 15.000 de ori, in timp ce Urotrin, un alt produs similar, a fost cautat de peste 30.000 de ori (sursa datelor: semrush.com).
Pentru ca reteaua aflata in spatele produselor stapaneste atat de bine mecanismele internetului, cautarile pe Google dupa aceste denumiri intorc de fiecare data numai informatii pozitive. Suplimentele fantoma au atat de multe site-uri de prezentare si sunt atat de bine indexate in Google incat o cautare dupa cuvantul “Detonic” sau chiar “Detonic pareri” sau “Detonic teapa” are acelasi efect: toate rezultatele afisate de Google duc catre site-urile retelei, in care Detonic este laudat si prezentat ca un medicament minune.
Prinsi in acest labirint de site-uri controlate de aceeasi retea de escrocherie, multi oameni incep sa creada ca Detonic chiar ii poate ajuta, desi nu este altceva decat un praf care contine seminte de dovleac, paducel, aloe vera, talpa-gastei si ciuperca chaga.
„Nu ma mai puteam ridica din pat“
Marioara Achim, o femeie de 52 de ani din comuna Stancuta (judetul Braila), a fost printre cei care au crezut ca un praf de plante poate trata afectiuni cardio-vasculare. Femeia are probleme cu inima de 12 ani si se saturase de inghitit zi de zi pastilele prescrise de cardiologul ei pentru hipertensiune. A cumparat sase cutii de Detonic cu 500 de lei, pentru ca i s-a spus ca e „o oferta speciala”. Operatorul i-a recomandat sa renunte la pastilele prescrise de cardiolog. „Mi-a dat toate detaliile, mi-a spus ca Detonic ar fi cel mai bun si ca o sa scap de tensiune. Insa imi era foarte rau, pentru ca renuntasem la tratamentul dat de medic”.
Dupa o perioada, operatorul a sunat-o din nou si i-a prezentat o noua promotie. Desi femeia i-a spus ca se simte rau, operatorul a insistat sa continue tratamentul cu Detonic, ca se va simti mai bine. L-a ascultat: „Imi crestea tensiunea, nu o puteam controla, nu ma puteam ridica din pat. Asa ca am renuntat singura si mi-am luat tratamentul meu. Nu recomand la nimeni. Am luat Detonic timp de 10 zile si nu mi-a folosit la nimic”.
Aceasta tactica prin care operatorul revine cu telefoane si incearca sa te convinga sa continui tratamentul si sa faci noi comenzi este o strategie pe care reteaua o aplica tuturor clientilor. Atunci cand clientii incearca sa afle mai multe informatii despre produsele comandate, operatorii devin agresivi:
Capacitatea de persuasiune a operatorilor din call center este determinanta in succesul acestei escrocherii aplicate la scara larga, iar o pepiniera pentru selectarea lor este Republica Moldova. Am reusit sa gasim o femeie care a lucrat intr-un astfel de call center din Chisinau si care a acceptat sa vorbeasca sub protectia anonimatului.
Ne-a povestit ca, pe acelasi etaj cu ea lucrau zeci de operatori care sunau in tari din toata Europa si ii convingeau pe oameni sa renunte la medicamentele prescrise de medici si sa cumpere suplimente alimentare. Operatorii din Republica Moldova nu sunt folositi doar pentru Romania. In functie de limbile straine pe care le vorbesc, acestia suna in Italia, Grecia, Spania sau Portugalia si aplica aceleasi retete de manipulare. Peste Prut, costurile cu aceasta forta de munca sunt reduse, intrucat salariul mediu net este de aproximativ 330 de euro.
In call center-urile din Moldova se vand multe produse din plante. Te platesc in functie de cati oameni convingi sa cumpere, la cati le poti vari pe gat toate astea”, povesteste femeia din Moldova la un an dupa ce si-a dat demisia dintr-un astfel de call center.
A rezistat doar doua saptamani, perioada in care a trebuit sa minta fara scrupule ca suplimentele vindeca orice: hipertensiune, diabet, cistita, reumatism, varice, psoriazis, prostata si multe altele.
„A sunat o doamna care lua un supliment pentru diabet si a zis ca i s-a marit zaharul din sange. Atunci mi-am zis: «Doamne fereste, cum sa-i mai dau?» Ca trebuia sa le spunem sa renunte la medicamentele prescrise de doctori si sa le ia pe alea de le vindeam noi. Trebuie sa mintim, sa le spunem ca sunt produse in Lituania sau in Germania sau nu stiu unde. Aveam totul pe calculator: pe jumatate de ecran vedeam clientul cu numarul de telefon si pe cealalta jumatate aveam informatiile cu ce trebuia sa spunem. Spuneam mereu ca e foarte bun”, ne explica femeia, care suna cam 200 de persoane pe zi, majoritatea varstnici.
„Am zis ca nu ma pot juca cu viata cuiva“
Convorbirile sale cu clientii erau ascultate aleatoriu de un supervizor ucrainean. Fiecare echipa avea un coordonator care se asigura ca operatorul respecta scriptul.
„Femeia cu diabetul mi-a zis ca a cumparat patru cutii si eu trebuia sa-i zic ca sunt medic si sa-i mai vand inca sase bucati. Asa e tactica. Doamna plangea, zicea ca ii crescuse diabetul. Atunci am zis ca nu eu ma pot juca cu viata cuiva, m-am sculat de pe scaun si am plecat. Am vorbit cu ucraineanul ca eu nu pot sa continui in asa hal. Mi-a zis ca usa e deschisa, ca sunt multi care asteapta locul meu. Am o prietena care inca lucreaza la ei si spune ca au foarte multe comenzi, abia mai fac fata”, povesteste fosta operatoare. Ea sustine ca operatorilor nu li se incheie contracte de munca si ca sunt platiti la negru cu aproximativ 400 de dolari pe luna.
Provenienta suplimentelor este un mister si pentru cei care lucreaza in call center-uri: „Noi nu stiam exact de unde vin produsele, stiam doar ce ne spunea scriptul si acolo erau numai minciuni”.
Mai jos puteti asculta o convorbire in care un reporter Recorder incearca sa afle de la un operator unde sunt produse suplimentele alimentare.
De ce încearcă operatorii din call center să ascundă proveniența suplimentelor alimentare? Pentru că și-ar pierde aura de medicamente minune. Suplimentele sunt, de fapt, produse în Rusia, de firme care își asumă deschis această activitate: toarnă prafuri din plante în borcănele de plastic, pe care le ambalează și le etichetează la cerere. „Am dezvoltat și am produs peste 1000 de produse în ultimii cinci ani pentru programele de marketing afiliat”, anunță compania Capital Produkt, din Moscova. Oferta lor include „crearea unei idei și a unui nume de produs, crearea unui design unic, pregătirea documentelor, crearea produsului”.
Așadar, suplimentele din plante sunt ușor de fabricat, dar marea necunoscută este rețeaua care le transformă în medicamente minune, promovându-le prin reclame mincinoase pe internet și apoi vânzându-le pe sume considerabile naivilor care cred în această iluzie. Întrebarea este cine sunt cei care elaborează tacticile de manipulare, care livrează produsele și apoi încasează zecile de milioane de euro din această industrie.
Ca să pornim pe urmele acestei rețele, am comandat mai întâi o cutie de Detonic, ca să vedem cine figurează ca expeditor. „Știți câte d-astea livrez zilnic? Pfff, multe, foarte multe…”, ne-a spus curierul care ne-a adus pachetul cu Detonic. Iar el livrează doar în zona Drumul Taberei din București.
Pe documentele de livrare ale produselor Detonic cumpărate de noi, la expeditor apare firma Multitude Wealth LP, înregistrată la o adresă din Londra, Marea Britanie. Aici găsim o încrengătură de firme și offshore-uri, înregistrate în mai multe state, inclusiv în paradisuri fiscale precum Panama sau Insulele Seychelles. Această rețetă este des întâlnită în afacerile în care adevărații proprietari vor să rămână ascunși.
Am verificat și traseul altor produse vândute în această rețea și toate duc spre firme ai căror proprietari finali sunt ascunși prin offshore-uri sau companii de avocatură care oferă servicii financiare pentru sute de firme.
Întregul sistem este gândit în așa fel încât păgubitul să nu mai știe pe cine să tragă la răspundere după ce constată că suplimentele minune sunt doar niște prafuri care nu-l ajută la nimic sau chiar îi înrăutățesc starea de sănătate.
Acest principiu este aplicat și în call center-uri, unde se folosește un soft prin care numărul de telefon care îți apare pe ecran atunci când ești sunat este, de fapt, al altei persoane. Dacă încerci să suni înapoi și să vorbești cu operatorul din call center vei suna de fapt la o persoană necunoscută care habar nu are că numărul său a fost folosit într-o escrocherie.