Singurul crocodil de la Gradina Zoologica din capitala si care traieste acolo de 40 de ani, a fost in sfarsit expus publicului. Acesta a fost adus inca pe cand era un pui si a crescut intr-o incapere de cativa metri patrati. Administratia spune ca l-a tinut departe de ochii lumii pentru ca nu avea bani ca sa-i amenajeze un loc. Astazi Gradina Zoologica a fost redeschisa dupa renovare.
In cei aproape 40 de ani de cand se afla la Chisinau, crocodilul a fost vazut doar de angajatii Gradinii Zoologice. Animalul a crescut intr-o sala mica.
Sergiu PINZARU, DIRECTOR ADJUNCT GRADINA ZOOLOGICA: “Nu erau conditii bune pentru el. Nu puteam sa dam voie la publicul larg pentru ca era periculos. Se afla intr-un spatiu inchis cu lumina artificiala."
Intre timp, crocodilul s-a obisnuit cu ingrijitorii - manaca acum chiar din mainile lor. In schimb a uitat, practic, ce inseamna un lac – in iazul improvizat pentru el nu a indraznit sa intre, iar pestii care inoata acolo nu i-a prins.
Sergiu PINZARU, DIRECTOR ADJUNCT GRADINA ZOOLOGICA: ”Il intoarcem la viata cotidiana specifica lui. E ceva nou pentru el.”
Crocodilul a ajuns la Chisinau in anii 80. L-a adus un moldovean care si-a facut serviciul militar in Cuba.
Sergiu PINZARU, DIRECTOR ADJUNCT GRADINA ZOOLOGICA: “Adus peste ocean intr-o valiza mica, in niste hainute. Cand si-a dat seama ca nu poate avea grija de el, l-a adus la gradina zoologica."
De la mic la mare, oamenii care au fost astazi la Gradina Zoologica sunt entuziasmati ca pot vedea o specie rara de crocodil cubanez in carne si oase.
“Este zi libera si am hotarat sa le aratam ceva frumos. Nu l-am vazut pana acuma.”
“Prima data l-am vazut in Moldova. Au grija de dansul.”
“E foarte interesant mai ales pentru copii, mai ales ca a aparut crocodilul, a facut oamenii sa vina mai des.”
Acest barbat a venit de la Cimislia impreuna cu familia ca sa admire animalele pe care pana acum le-a vazut doar la televizor.
“Toate sunt deosebite, zebra si crocodil nu am vazut pana acum.”
Saptamana trecuta Gradina Zoologica a fost inchisa pentru reparatie. S-au asfaltat caile de acces, s-au amenajat volierele animalelor si s-au plantat sute de pomi – lucrari care nu s-au mai facut de 30 ani.
“Se observa ca arata mult mai bine. Drumurile sunt asfaltate.”
Aceasta femeie a revenit in vizita la gradina zoologica dupa 15 ani. Spune ca intre timp totul s-a schimbat.
“Imi aduc aminte doar doua drumuri, acum vad mai multe si mai multe animale. Conditiile sunt mai bune decat la Odesa, nu e asa multa verdeata.”
Iar acesti elevi au venit la Zoo de la Orhei.
“Am venit pentru ca am vrut sa avem o amintire cu profesoara noastra.”
“Leul mi-a placut, soimul, gheparzii. M-am speriat un pic.”
“Sper sa mai vin, gradina zoologica e foate frumoasa.”
Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Vizitatorii se pot alege si cu o amintire imortalizata intr-o fotografie. Acestia pot poza cu papagalul sau cu maimuta.”
“Pentru copii si pentru noi, de ce sa-mi fie frica. Sa vezi in realitate e mai interesant.”
Administatia vrea sa inceapa la toamna extinderea gradinii zoologice pe inca 14 ha de teren. Portile acesteia sunt deschise in fiecare zi de la ora 8.00 si pana la 20.00. Pretul biletelor a ramas acelasi - pentru adulti este de 30 de lei. Copiii de pana la sapte ani intra gratuit, iar elevii, studentii si pensionarii platesc cinci lei.