In contextul crizei energetice din acest an producatorii moldoveni sunt informati cum sa faca economie, utilizand energia regenerabila in procesul agricol. Mai multe traininguri au fost organizate de Fondul de Dezvoltare Durabila, impreuna cu USAID, in diferite raioane, iar agricultorilor le-au fost prezentate proiecte de succes. La Calarasi, de exemplu, acestia au putut vedea un depozit frigorific, cu o capacitate de peste o mie de tone, care de doi ani livreaza o factura de zero lei la lumina.

Publicat:02.10.2022, 18:44

„Iata aici e marfa pregatita, pentru incarcare in camion si export spre Elvetia.”

Dumitru Plamadeala si-a pornit afacerea acum 7 ani, cand a decis sa planteze o livada de mere. Treptat, in ultimii ani, a mai sadit si cateva hectare de pruni, iar ulterior si capsuni, iar apoi a investit si in constructia depozitului frigorific.

Dumitru PLAMADEALA, PRODUCATOR AGRICOL:  „Avem doua camere de preracire, cu sala de sortare, 7 camere de pastrare, doua camere de congelare si una de pastrare a produselor congelate.”

Capacitatea depozitului este de peste o mie de tone, iar asta ar insemna o factura usturatoare pentru energiea electrica, fapt ce l-a facut pe agricultor sa caute o alternativa. Astfel a ales sa ia energia de la soare, accesand un credit preferential prin proiectul „Livada Moldovei”.

Dumitru PLAMADEALA, PRODUCATOR AGRICOL:   „Acum nu mai am cheltuieli pe energie, sa spunem asa. De exemplu, inainte aveam 30-0 de mii de lei pe luna energia si acum am zero. Deja de doi ani de zile nu mai achit bani pentru energie.”

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV:   „Pentru a aduce la 0 factura pentru energia electrica,  pe depozitul frigorific au fost instalate peste 300 de panouri solare cu o capacitate totala de 200 de kW. Astfel proprietarul economiseste anual peste 25 de mii de euro, bani pe care pana acum doi ani ii cheltuia pentru curentul electric consumat.”

Producatorul si-a prezentat cu mandrie reusita colegilor sai care, la fel, sunt interesati sa faca economii. Mai ales, in contextul crizei energetice din ultimul an. S-a intamplat in cadrul unui training organizat de Fondul de dezvoltare durabila si proiectul USAID/Agricultura Performanta in Moldova.

Valentina BADRAJAN, DIRECTOR EXECUTIV LA FONDUL DE DEZVOLTARE DURABILA DIN MOLDOVA:  „Astazi ne-am axat mai mult pe energia solara cu panouri fotovoltaice ca agricultorii sa cunoasca oportunitatile si sa poata accesa resurse pentru a deveni mai eficienti in afacerea lor agricola, pentru ca, daca costurile la energia electrica sunt mari, sunt mari si alte costuri, se reduce competitivitatea produselor agricole.”

In cadrul instruirilor, fermierii sunt informati despre impactul economic pe care il poate avea investitia in surse de energie regenerabila, dar si despre fondurile pe care le pot accesa in acest sens.

Valentina BADRAJAN, DIRECTOR EXECUTIV LA FONDUL DE DEZVOLTARE DURABILA DIN MOLDOVA:  „Recent a fost lansat un proiect care este finantat de Organizatia de dezvoltare a antreprenoriatului. Poti sa accesezi acolo resurse la proiecte care utilizeaza panouri fotivoltaice in diferite procese agricole, inclusiv industria prelucratoare. De asemenea, proiectul IFAG are finantari sub aspect de energie regenerabila, Agentia de Dezvoltare si Mobilizare a agriculturii cu suportul mijloacelor USAID, tot este o oportunitate.”

La fel, doritorii pot apela la diferite linii de creditare prin intermediul bancilor comerciale, finantate de Banca Europeana de Investitii sau de Banca europeana de reconstructii.