Un festival dedicat culturii ucrainene a adunat astăzi zeci de vizitatori în satul Iabloana din raionul Glodeni. Ansambluri din Ucraina, dar și din țara noastră au interpretat cântece ucrainene și au dansat. De la festival nu a lipsit mâncarea tradițională. Evenimentul a fost organizat pentru a consolida legăturile culturale între comunitățile ucrainene și moldovenești.
Festivitatea a început cu o paradă a costumelor populare ucrainene și moldovenești.
Ulterior, ansamblurile au interpretat cântece populare.
La festival au participat și ansambluri din Bucovina.
„Eu cred că nu ar fi rău dacă autoritățile ar organiza mai des astfel de festivaluri unde noi să reprezentăm cultura noastră. Noi, ucrainenii, păstrăm tradițiile noastre, nu lăsăm mâinile în jos, Ucraina va câștiga neapărat. Încercăm să arătăm tradițiile noastre în România, acum am venit în Moldova.”
Vizitatorii nu au ezitat și au ieșit la dans.
„Prin acest eveniment demonstrăm că în țărișoara noastră mică reușim să îmbinăm foarte frumos culturile, limbile și etniile diferite.”
Nu au lipsit bucatele tradiționale ucrainene, cum ar fi borșul roșu. Acesta a fost pregătit de bucătăresele de la grădinița din Iabloana.
„Am lucrat la el aproape 4 ore și jumătate cu ajutorul fetelor. Ingredientul de bază la borșul roșu este sfecla, am pus și carne de porc.”
Festivalul Regional al Culturii Ucrainene a fost organizat în premieră de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova. Potrivit organizatorilor, festivitatea este o platformă importantă pentru consolidarea legăturilor culturale și sociale între comunitățile ucrainene și moldovenești.
Natalia SIRENCO, REPREZENTANT AL AMBASADEI UCRAINEI LA CHIȘINĂU: „Este un eveniment foarte important care unește multe tradiții ucrainene și moldovenești, care au foarte multe în comun. Acum, când poporul ucrainean trece prin vremuri atât de grele, anume aceste festivaluri încurajează oamenii la unitate și ne ajută pe noi să înțelegem cultura noastră.”
Festivalul a fost organizat în Comuna Iabloana din raionul Glodeni pentru că în nordul Moldovei trăiește cea mai mare parte a ucrainenilor etnici.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.